Emigreren naar Belgie

In verband met het Corona virus adviseren wij u het laatste reisadvies van het Ministerie te lezen op Reisadvies Nederland Wereldwijd

Thema’s > Emigreren naar België

Verwacht u van ons geen advies of U wel of niet naar België zou moeten gaan emigreren. Dat is te sterk afhankelijk van uw eigen wensen, uw eigen verwachtingen en uw eigen omstandigheden. Bij de beeldvorming over België kan “VakantielandBelgie.nl” U wel helpen.  De emigratie dient grondig voorbereid te worden en u dient zich langzaam maar zeker in alle relevante onderwerpen te verdiepen voor u gaat verhuizen.

We adviseren u om de boeken welke wij onder aan deze pagina aanbevelen vooral goed door te nemen om zo uw emigratie, of lang verblijf, nog beter voor te bereiden.

Steeds meer Nederlanders verhuizen naar België. De laatste vijftien jaar is het aantal Nederlanders in België verdubbeld. In 2006 woonden ruim 111 duizend Nederlanders in België (Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek). De meesten wonen vlakbij de Nederlandse grens.

Iedereen uit de EU mag in België komen wonen en werken. Nederlanders in België zijn gemiddeld 45,7 jaar. Een op de vijf Nederlanders in België is 65 jaar of ouder.

De emigrerende Nederlanders zoeken een goedkope woning, bourgondische levensstijl en gemoedelijk of verhuizen om de rust van de Ardennen en Oost-Vlaanderen. Veel voorzieningen zijn in België beter geregeld dan u in Nederland gewent bent, zoals de gezondheidszorg, kinderopvang en scholing. Ook zijn naschoolse opvang en vakantieopvang voor uw kinderen vaak goedkoper dan in Nederland.

Sociale zekerheid
De sociale zekerheid in België is vergelijkbaar met Nederland.

Ziektekosten
Ziektekosten in België zijn een stuk lager.

Inkomensbelasting
De bruto lonen in Nederland en België zijn vergelijkbaar. Er zit wel verschil in de bruto-netto verhouding. In Nederland betaal je op je inkomen gemiddeld genomen minder belastingen dan in België. Een ander groot verschil is de hypotheekrenteaftrek. De hypotheekrenteaftrek in Nederland is tot op heden nagenoeg onbeperkt, maar in België mag je maximaal ca 2.560EUR (bedrag verschilt per belastingjaar) aftrekken per belastingplichtige.

Vermogensbelasting (of Box 3)
Vermogen is in België onbelast, alleen de inkomsten uit het vermogen is belast op basis van werkelijke opbrengsten (15% op de ontvangen rente, 25% op dividenden).

Schenking- en Successierecht
Het verschil met Nederland voor het schenkingsrecht en successierecht is vrij groot. In Vlaanderen kunt u aan de volgende generatie schenken met een belasting van 0% of 3%. Maar pas op: als Nederlander die naar België geëmigreerd is heeft u nog wel te maken met de Nederlandse fiscus. Gedurende de eerste 10 jaar na emigratie uit Nederland wordt u nog als inwoner beschouwd en bij een eventueel overlijden zal er ook in Nederland belasting betaald moeten worden.

Pensioen
De periode van tien jaar na emigratie uit Nederland dat u nog onder de Nederlandse belasting valt gaat ook op voor reeds opgebouwd pensioen in Nederland. Op moment van emigreren zal Nederland een belastingaanslag opleggen, welke niet direct betaald hoeft te worden en na 10 jaar wordt kwijtgescholden. Dit om te vermijden dat pensioenkapitaal waarvoor Nederland fiscale faciliteiten heeft verleend onbeperkt het land uitstroomt.

Achtergrond informatie een aanbevolen literatuur
Onderstaande boeken geven informatie over Belgie en emigreren naar Belgie. Al deze artikelen zijn te bestellen via de website van bol.com

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *