Elst

Plaatsen > Elst

Elst ligt in de gemeente Brakel.

De Romeinse weg Bavai-Gent liep via Elst, maar er zijn geen sporen uit de Gallo-Romeinse periode gevonden in Elst. Tot in de late Middeleeuwen was het dorp Elst gelegen in een dunbevolkt en zwaar bebost gebied.  De eigenaar van een leengoed en het feodale domein van “De Grote Toren” in Zottegem was eigendom van het landhuis’ s Gravendries in Elst.

Sint Apollonia’s Kerk
Deze prachtig onderhouden klassieke kerk dateert van 1775-1775. De kerk bestaat uit drie beuken. De toren, die veel ouder is, is late gotiek. In die dagen kwamen de mensen van heinde en verre naar Elst om een beroep te doen op Sint-Appolonia om gevrijwaard te worden van  Tandpijn.

Perlink molen (prive)
De Perlinck Mill is de oudste watermolen van Vlaanderen (reeds vermeld in 868 als goederen die toebehoren aan de abdij van Lobbes). Het mechanisme binnen de molen is nog steeds intact en de molen bleef in gebruik tot 1974. Een schild van een tweekoppige adelaar doet denken aan de Oostenrijkse periode. De molen zelf is helaas niet toegankelijk voor het publiek.

Ooievaar molen (prive)
Deze molen werd gebouwd in 1840 door Karel Lodewijk De Smet uit Zegelsem. De naam Ooievaar is afkomstig van een oude lokale pub. Alleen het lichaam van de molen is bewaard gebleven.

Sint Apollonia’s Kapel
Reeds vermeld op de kaarten van graaf de Ferraris, einde van de 18e eeuw.

Dompels
Schilderachtige en bosrijke omgeving in de vallei van de Dorenbeek.

Geutelingen Museum (Ommegangstraat)
Dit ovenmuseum, gelegen in de Ommegangstraat, omvat twee soorten ovens: een  met een binnen-schoorsteen en een  met een buiten-schoorsteen. Geutelingen zijn pannenkoeken, wiens naam is afgeleid van het Nederlandse werkwoord ‘Gieten’. De ingrediënten zijn van meel, eieren, melk, gist, zout en kaneel. Dit gebak is gegoten in de gloeiende stenen van de oven. Tussen het derde weekend van januari tot en met eind februari elke zaterdag en zondag middag deze lokale culinaire delicatesse wordt gebakken in de oven Museum (gevestigd in de Ommegangstraat) nabij de kerk. Op de eerste zondag na 9 februari (Sint Appolonia) Elst viert Sint Plone.  Een aantal foto’s tonen de bezoekers hoe deze typische pannenkoeken zijn gemaakt. Tussen de tweede (of derde) weekend van januari tot en met eind februari spugen  de schoorstenen elke zaterdag en zondag middag rook, het vuur brand en een heerlijke geur vult het museum.

Wachttoren
Vanaf de Wachttoren kunt u genieten van een prachtig uitzicht over de regio.  De toren ligt langs de Twaalfbunderstraat. Het plateau brengt u naar 133 meter. Gratis toegang tussen zonsopgang en zonsondergang.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *