Moortsele

Plaatsen > Moortsele

Vroeger stond er in het Oost-Vlaamse Moortsele op het kruispunt van de Molenbeek en de Watermolenstraat een watermolen. Op wandelafstand van de kerk herinnert een gesneuveld waterrad uit de 16de eeuw aan de geschiedenis van de fraaiste molens van Vlaanderen. 

De hoeve werd onder de naam ‘Hof ter Loo’ voor het eerst vermeld in geschiedenis uit 1475 en was toen eigendom van de Markiezen van Rode. De bouw van de watermolen stamt waarschijnlijk van voor 1547, al is de enige historische aanwijzing dat hij herbouwd werd in 1616. In 1974 werd de aanhoudende waterdruk echter te veel voor de eeuwenoude molen. De as hield het voor bekeken en het met ijzer beslagen bovenslag-rad raakte in verval.

Tegenwoordig wordt er een gemengd landbouwbedrijf uitgeoefend in de historische hoeve. In vroegere tijden lagen er twee vijvers langs de Molenbeek. Die moesten het rad draaiende houden als het waterpeil van de beek te laag stond. Met de kracht van de watermolen kon zo’n 300 kilogram graan per uur vermaald worden. Later zouden elektriciteit, diesel en momenteel de tractormotor het werk overnemen. Ook nu maalt het familiebedrijf het eigen graan nog op de oude molenstenen.

De watermolen van Moorslede ligt midden het groen langs de zacht deinende Molenbeek. Van op een stenen bruggetje bekeken, geven de restanten van het rad en het aanvoerbekken een idee van de historische molen. Wat voor velen een uniek plekje is, is inmiddels een beschermd dorpsgezicht.

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *