Mechelen

Plaatsen > Mechelen

Mechelen is een historische stad met ruim 78.000 inwoners in het arrondissement  Mechelen in het Vlaams Gewest, provincie Antwerpen.  Mechelen ligt tussen Antwerpen en Brussel, aan de rivier Dijle.

Mechelen heeft in het centrum mooie historische gebouwen. De Grote Markt met het fraaie stadhuis en de smalle straatjes met schilderachtige huisjes en gezellige restaurantjes zijn zeker een bezoek waard.

Het stadhuis dateert uit de 13e eeuw. Na een brand in 1342 werd het stadhuis gerestaureerd. Doordat de lakenindustrie, de grootste inkomstenbron van Mechelen, instorte, kon het gebouw niet meer volledig worden afgemaakt. De muren onder het centrale dak zijn 2 meter dik, wat erop wijst dat de oorspronkelijke plannen een hoger gebouw betroffen. De arkeltorentjes zijn in de 16e eeuw toegevoegd, en het centrale fronton in de 17e eeuw. Op 8 juni 1914 werd het stadhuis in dit pand gevestigd.

De toren van de Sint-Romboutskathedraal is de enige ter wereld die 2 beiaarden van 49 klokken telt. Het oudst zijn het transept en het schip, die tussen 1200 en 1320 gebouwd werden in vroeggotiek stijl.  Op 28 april 1312 werd de kerk ingewijd. In 1559 werd deze kerk tot kathedraal gepromoveerd.

Achter de de Sint-Romboutskathedraal ligt het leuke Sint-Romboutshof, waar het ‘s avonds in de cafés altijd gezellig is.

OP het Sint-Janskerkhof vindt u de Sint Jan Baptist en Evangelist kerk. In de 13e eeuw stond op deze plek een kapel, die aan Johannes de Doper gewijd was. In het derde kwart van de 13e eeuw werd deze tot parochiekerk gepromoveerd. In de 14e eeuw werd de kerk vergroot. In 1546 liep de kerk ernstige schade op bij de ontploffing van de Zandpoort, en in 1566 plunderden de geuzen de kerk tijdens de beeldenstorm. Nadat in 1572 Mechelen veroverd was door de legers van Alva, werd de kerk tussen 1580 en 1582 tot kazerne en paardenstal gedegradeerd. Tegen het einde van de 16e eeuw restte een puinhoop. Vanaf 1585 volde een langzaam herstel onder leiding van de broeders van het nabijgelegen klooster. Bij de Franse revolutie in 1797 werd de kerk opnieuw zwaar vernield en openbaar verkocht. De kerk werd echter opgekocht door een rijke parochiaan, die de kerk later weer aan de parochie schonk waarna de kerk in 1803 opnieuw als kerk in gebruik werd genomen. Het interieur herbergt een schat een barokke kunstvoorwerpen

Technopolis
Technopolis is het Vlaamse doecentrum voor wetenschap en technologie. Hier kunt u experimenteren. Zo kunt u fietsen op een kabel op 5 m hoogte, uw eigen raket lanceren of verdwijnen in een zeepbel.

Dierentuin Planckendael
Bezoek Planckendael en beleef een dag vol plezier, avontuur en leerrijke ervaringen. De dierentuin is thematisch opgezte rond vijf wereld delen. Ook is er een kinderboerderij. Natuurlijk ontbreken de dierntuin dieren niet in Planckendael; Nieuwsgierige wasberen, bonobo’s met hun fratsen en indrukwekkende neushoorns.

Speelgoedmuseum
Het Speelgoedmuseum is hét gezinsmuseum bij uitstek. In elke afdeling is een unieke sfeer gecreëerd. Zo komt het speelgoed als het ware tot leven.
Een extra grote trein, met zicht op de echte treinen, benadrukt dat Mechelen een grote rol speelde in de geschiedenis van de spoorwegen in België.
Een volledige afdeling poppen van meer dan 500 m² doet iedereen wegdromen, maar geeft ook op een interactieve manier een beeld van de evolutie van het dagelijks leven van 1850 tot vandaag.
Bezienswaardigheden

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *