Luik

In verband met het Corona virus adviseren wij u het laatste reisadvies van het Ministerie te lezen op Reisadvies Nederland Wereldwijd

Plaatsen > Luik

Juist ten zuiden van Maastricht ligt Luik (Liège). Luik ligt net over de Nederlandse grens, in een andere Franstalige wereld, waar iedereen op terrasjes koffie of een Belgisch biertje zit te drinken en rustig de tijd neemt voor de lunch.

Afgelopen jaren openden het Museum van het Waalse Leven, het Grand Curtius Museum en het hsl-station Liège-Guillemins.

Luik is een levendige grote stad met veel winkels, restaurants en cafés en een paar mooie musea. Een bruisende stad, met tentoonstellingen, de opera, boetieks, grote warenhuizen, een druk nachtleven en de bekende la Battemarkt op zondag. Voor lekker eten en drinken is men ook aan het goede adres; van sterrenrestaurants tot gemoedelijke cafés en drukke studentenkroegen. Wist u dat schrijver Simenon, bekend van commissaris Maigret, in Luik werd geboren? Door de stad loopt een bewegwijzerde route in zijn voetsporen.

Het vernieuwde Musée de la Vie Wallonne in Luik biedt veel informatie over de historie van stad en streek en is volgens de kenners het rijkste in zijn soort in Wallonië.
Het Musée de la Vie Wallonne is het rijkste museum van Wallonië op het gebied van volkenkunde. Het ligt middenin het centrum van Luik en alleen de locatie van het museum is al prachtig.  In de oude zalen en gangen van het klooster van de Minderbroeders staan allerlei objecten opgesteld die een goed beeld geven van het leven van weleer in Wallonië: van land- en bosbouw, oude industrieën en ambachten, tradities en regionale kunsten.
Bij die regionale kunsten hoort natuurlijk ook het marionettentheater van Tchantchès, het bekendste personage van de Luikse folklore. Het theater is onderdeel van het museum en ligt als het ware aan de mooie binnenplaats. Het klooster is de afgelopen jaren uitgebreid gerestaureerd en de objecten hebben een levendige nieuwe opstelling gekregen.

In het nabijgelegen Archéoforum van Luik, evenals de schitterende kerkschat van de Kathedraal maken het culturele bezoek nog completer. Tussen de musea door zijn er meer dan genoeg winkels en terrasjes voor een pauze of originele aankoop.

Je kunt cultuur natuurlijk ook prima combineren met culinaire geneugten van Luik. Lekker een Luikse wafel soldaat gaan maken bijvoorbeeld. Een goed adresje, waar de wafels vers in het wafelijzer gemaakt worden, is de winkel tegenover de kathedraal.

Bronnen:
www.liege.be
www.viewallonne.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *