Lede

Plaatsen > Lede

Gelegen op een afstand van 6,5 kilometers te noordwesten van Aalst en in de nabijheid van de spoorweg van Gent naar Brussel prijkt het mooi dorp Lede met zijn sierlijke kerk en schoon gemeentehuis. 

Volgens het kadaster beslaat Lede een oppervlakte van 1214 ha en 53a, ten noorden begrensd door Wichelen en Schoonaarde, ten oosten door Gijzegem, Hostade en Aalst, ten zuiden door Erpe en Impe en ten westen door Smetlede, Serskamp en Wanzele.  

Het zuidelijk gedeelte van haar grondgebied ligt op een hoogte van ± 30 meter boven het zeevlak.  Buiten de dorpsplaats is Lede in de volgende wijken verdeeld: Heiplas, Barvoetsen hoek, Vogelenzang, vrijdagsmarkt, Ronkenburg, Steentje, Bosstraat, Speckaart, Keiberg, Overimpe, Gucht en Ledezijde.  

Waterlopen te Lede zijn: de Molenbeek, welke een groot deel van de westergrens vormt en te Wichelen in de Schelde vloeit; de Wichelsebeek, ten noorden de gemeente; de Vondelbeek ten oosten en de Doornbeek aan de zuidergrens.

De voornaamste wegen die Lede doorkuisen zijn: de wegen Erpe-Wichelen, de verbinding tussen Hofstade – Impe en Schoonaarde – Wanzele die alle drie over de dorpsplaats lopen.

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *