Dinant

Plaatsen > Dinant

Dinant is een stad in de provincie Namen in deelgewest Wallonië. Dinant telt ruim 13.000 inwoners. Dinant is prachtig gelegen aan aan de rivier de Maas gekneld tussen de hoge rotswanden en de Maas.

Dinant is zeer toeristisch.

In 1152 werd in de Maasvallei nabij Dinant (België) de Abdij van Leffe gesticht. Sinds de stichting wordt het klooster bewoond door de paters Norbertijnen. In 1240 is de eerste verwijzing naar het brouwen in de archieven terug te vinden. Vader Abt richtte toen een brouwerij op net buiten de abdij, aan de overkant van de Maas. In de Middeleeuwen was een brouwerij in een klooster in de eerste plaats een kwestie van gezondheid. Omdat het onmogelijk was om te controleren of het bronwater geschikt was om te drinken, vond de gemeenschap in het brouwen van bier een handige oplossing voor dit probleem vanwege de zuiverende werking van de gisting. In het begin werd uitsluitend voor de Orde en voorname gasten gebrouwen. 

In het centrum van Dinant vindt u, naast winkels, een nieuw casino en een bezienswaardige kerk.

Adolphe Sax, de uitvinder van de saxofoon, is geboren in Dinant maar een museum is er niet. U vindt wel een grote saxofoon in het centrum.

Bezienswaardigheden

De grot “La Merveilleuse”
‘La Merveilleuse’ staat bekend om haar fijne en helderwitte stalactieten die sterke gelijkenis vertonen met een waterval. De grot is één van de mooiste van Europa. Al vanaf de eerste meters zult u versteld staan van deze ondergrondse wereld van stalactieten en stalagmieten.  De ingang van “La Merveilleuse” is op zo’n 500 m van het station en de brug van Dinant, op de linkeroever van de Maas.

De Citadel en zijn kabelbaan
Vanaf de place Reine Astrid,het stadsplein van Dinant,leidt een trap van 408 treden naar de citadel. De trap werd in 1577 in de rots uitgehakt in opdracht van het stadsbestuur van Dinant. Voor die tijd was de citadel alleen bereikbaar via een smalle bochtige weg.  Vanaf de vesting die 100 m boven de stad uitsteekt, heeft men een prachtig uitzicht op de Maas, dit is de plek waar de Vier Heemskinderen met het ros Beiaard over de Maas zouden zijn gesprongen.

Tussen de zware vestingmuren beelden grote figuren de hoogtepunten van de Europese en Belgische geschiedenis uit: in de gevangeniscellen, de keukens en het koetshuis wordt het verleden voor uw ogen weer tot leven gewekt.  In de citadel is een wapenmuseum ondergebracht. Het wapenmuseum en de kanonnen vormen het militaire aspect van dit historisch opgravingterrein. Ook de loopgravenoorlog aan de Yzer kan men er herbeleven dankzij de “ineengestorte” schuilplaats.  Buiten de citadel bevindt zich een Frans kerkhof,waar 1200 soldaten begraven liggen die in 1914 sneuvelden bij een poging om de citadel op de Duitsers te veroveren.

De “Maison de la Pataphonie”
In Maison de la Pataphonie maakt u  kennis met allerlei muziekinstrumenten, lukt het er een mooie melodie mee te maken ? Tijdens een reis naar het centrum van het geluid en aangevoerd door een patafoon, spelen de deelnemers muziek met metaal, hout, water, en stenen.

Dinant, op de rechteroever van de Maas, is het ideale uitgangspunt voor een verkenning van de Maasvallei.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *