Carnaval in Belgie

Thema’s > Carnaval in België

In België is het jaarlijkse carnaval niet alleen een bierfeest maar ook een feest met bijzondere figuren, kostuums en eeuwenoude tradities.

Carnaval in Binche
Feest met bijzondere figuren, kostuums en eeuwenoude tradities 
Carnaval in Belgisch Binche is dubbel feest omdat sinds november 2003 het ruim 600 jaar oude Carnaval van Binche officieel op de werelderfgoedlijst van Unesco staat. Het was de eerste keer dat een traditie en niet een gebouw, stad, landschap of monument deze felbegeerde status kreeg. Vanaf januari wordt het carnaval van Binche al voorbereid: trommelrepetities op de straten en gemaskerde bals.
Op Vette Zondag klinken de tamboerijnen en lopen de Gilles vanaf 15.00 uur in fantasiekostuums door de straten. Maandag is bestemd voor de ‘gewone’ Binchois met feest op de Grote Markt. Vette Dinsdag is de apotheose. Van 04.00 klinkt het geroffel van de Gilles in de straten. De Gilles dragen dan nog een vreemd masker met groene bril.
’s Middags verschijnen ze met hun hoge hoeden getooid met struisvogelveren en gooien duizenden sinaasappels naar de menigte. Alles wordt constant begeleid door het geroffel van hun klompen op de keien. De traditie wil dat de Gilles uitsluitend champagne drinken op deze dag.
Meer informatie: Carnaval des Gilles in Binche 3, 4 en 5/2/08, tel 00.32.64/33.67.27, www.carnavaldebinche.be

Carnaval van Stavelot
Onherkenbare personen, gekleed in witte mantels en witte maskers met rode neus, voeren op 2 maart tijdens het Laetare carnaval een vreemde act op in de straten van Stavelot. Het zijn de Blancs Moussis, ze mimen, ze maken dansende bewegingen en ze grommen voortdurend.
Iedereen die er ooit bij is geweest weet dat het ‘venijn’ van de optocht in de staart zit: een onstuitbaar confettikanon. Op de zondag van Laetare – de derde zondag vóór Pasen, ook wel halfvasten genoemd – trekt in Stavelot de carnavalststoet met de Blancs Moussis door de straten. Informatie: Laetare carnaval van Stavelot, 2/3/08, tel 00.32.80/86.27.06 of 88.08.78 en in Fosses-la-Ville, 2/3, tel 00.32.71/71.46.24, http://www.laetare-stavelot.be/nl/

Caranaval van Fosses-la-Ville
In Fosses-la-Ville spelen de Chinels een hoofdrol tijdens Laetare Zondag. Deze hansworsten dansen door de straten en blijven onbeweeglijk stil staan telkens als de muziek stopt.

Heksen verjagen in de Ardennen
Als het carnaval voorbij is moet je, op de eerste Vastenzondag, naar Bouge, 3 km ten noordoosten van de stad Namen. Daar worden tegelijkertijd de Zeven Vuren van Bouge ontstoken en volgens de legende moet je zeven vuren tegelijk zien om een jaar lang geen last te hebben van bedriegers en heksen. Ook elders in de Ardennen zijn vreugdevuren te zien, altijd rond de carnavalsperiode. Vroeger ontstak men het vreugdevuur om een goede oogst af te dwingen. Het vuur – dat symbool stond voor de zon – zou een diepgaande invloed hebben op het weer en de plantengroei. Hetzelfde gold voor de verbranding van ‘Koning Winter’: hiermee hoopten de bewoners de komst van de lente – waar iedereen reikhalzend naar uitkeek – te bespoedigen. Sommigen geven hier een christelijke verklaring aan, terwijl anderen het als een gelegenheid zien voor korte romances, ontsproten uit de gloed van de vlammen.
De traditie – van oorsprong een heidens gebruik dat in de christelijke traditie is overgenomen – geeft een beeld van het vroeger alom tegenwoordige bijgeloof. Zo wil de legende dat de persoon die zeven vreugdevuren tegelijk ziet, een heel jaar lang door bedriegers en heksen ongemoeid zal worden gelaten. Daar gaat het ook nu nog om tijdens het beroemdste vreugdevuur van alle vreugdevuren dat op ‘Brandons’-zondag (=de zondag van de smeulende vuren) in Bouge plaatsvindt.
’s Nachts licht de Maasvallei hier onder de gloed van zeven brandstapels feestelijk op. En terwijl Koning Winter langzaam door de vlammen wordt verteerd, barst de feestvreugde in alle hevigheid los. Om 19.00 uur is er een parade, om 19u30 worden de vuren en het vuurwerk ontstoken.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *