Vlag

Thema’s > Belgische Vlag

Betekenis/herkomst Belgische Nationale Vlag
De vlag bestaat uit drie, gelijke, verticale banen: zwart-geel-rood. 

De kleuren werden voor het eerst gebruikt tijdens de vergeefse opstand tegen de Oostenrijkse overheersers (1787). 

25 augustus 1830 braken in Brussel rellen uit. De burgerij richtte een burgerwacht op die de orde herstelde. Maar ook op 26 augustus wapperde de Franse driekleur nog op het stadhuis van Brussel.

Enkele Brusselse journalisten verzetten zich daartegen en lieten onmiddellijk een tweetal vlaggen maken in de oude Brabantse kleuren: rood, geel en zwart, horizontale banen met rood van boven.

De Franse vlag op het stadhuis werd vervangen door een der Belgische vlaggen, de tweede vlag werd rondgedragen door een compagnie van de Burgerwacht en weldra was de Franse driekleur overal verdwenen en vervangen door de Belgische driekleur.

De driekleur werd gebruikt in diverse variaties, op 23 februari 1831 werd de huidige vlag officieel door de toenmalige provisorische regering ingesteld.

Betekenis/herkomst vlag van de Vlaamse Gemeenschap.
Nadat de culturele autonomie in 1973 ingevoerd werd in België, maakte de Vlaamse vertegenwoordigers in de Cultuurraad voor de Nederlandse Cultuurgemeenschap, ervan gebruik om bij het decreet van 6 juli 1973, een vlag, een volkslied en een feestdag vast te stellen als de eigen symbolen van de Nederlandse Cultuurgemeenschap.
Door de ministeriële besluiten van 11 juli 1985 werden de vlag en het volkslied officieel vastgesteld, maar nu als symbolen van de Vlaamse Gemeenschap.
Het decreet van 7 november 1990 houdende vaststelling van het wapen, de vlag, het volkslied en de feestdag van de Vlaamse Gemeenschap, voegde aan de symbolen ook een wapen toe.

Vlaamse vlag De officiële vlag van de Vlaamse Gemeenschap is: “geel met een zwarte leeuw, rood geklauwd en getongd”. Op de vlag staat dezelfde klimmende Vlaamse leeuw als op het wapen van de Vlaamse Gemeenschap.

De officiële voorstelling van de vlag in zwart – wit en in kleur is vastgesteld zoals afgebeeld op de bijlagen bij de ministeriële besluiten van 11 juli 1985 (BS 11 juli 1985)

Betekenis/herkomst vlag van de Waalse Gemeenschap.

Waalse VlagWie kent de betekenis en herkomst van de Waalse vlag? We ontvangen uw bijdrage graag op ons mailadres.

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *