Verkeer

Thema’s > Verkeer

Nieuwe wegen
Sinds 2011 zijn er twee nieuwe wegen die prettig zijn voor België-gangers én voor vakantiegangers-op-doorreis naar Luxemburg, Frankrijk en Spanje. Dat zijn:
1. De A8/E429, tussen Halle (net onder Brussel) en Tournai/Doornik.
2. De nieuwe ring rond Luik is helemaal klaar! Voordeel: u hoeft met uw auto niet meer door de stad, want het is nu een doorgaande snelweg richting de E25 naar Arlon en Luxemburg.
Advies: volg constant de borden E25/Luxemburg.
Attentie: ook voertuigen/voertuigcombinaties zwaarder dan 7,5 ton of langer dan 6 meter (dus ook personenauto’s met aanhanger of caravan!) zijn verplicht om deze nieuwe ring te nemen en mogen dus niet langer door de stad Luik rijden.

Toltunnel bij Antwerpen
Tolwegen kent ons buurland België niet, wél een toltunnel. Om precies te zijn: de Liefkeshoektunnel onder de Schelde bij Antwerpen. Voertuigen lager dan 2,75 meter: contant € 5,00, Teletol € 3,15, Creditcard € 4,50. Voertuigen hoger of gelijk aan 2,75 meter contant € 17,00, Teletol € 12,55, Creditcard € 16.50. Creditcards worden alleen in de rijen 2 en 3 geaccepteerd.

Maximum snelheid
Binnen de bebouwde kom mag u in België net zo snel rijden als in ons land, buiten de bebouwde kom 10 km sneller en op de autosnelwegen weer net zo snel als thuis. Kijkt u maar:
Binnen de bebouwde kom: 50 km per uur.
Buiten de bebouwde kom: 90 km per uur.
Op wegen met gescheiden rijbanen en 4 rijstroken: 120 km per uur. Ook voor auto’s met aanhangwagen/caravan.
Op autosnelwegen: 120 km per uur (minimum: 70 km per uur). Ook voor auto’s met aanhangwagen/caravan.
Slepen van pechauto: maximumsnelheid 25 km per uur (op autoweg alleen tot eerstkomende afrit).
Afwijkende verkeersregels
Inhalen trams: stilstaande trams mag u alleen stapvoets voorbij rijden. Passeren aan de ‘uitstapkant’ is, bij afwezigheid van een vluchtheuvel, alleen toegestaan wanneer er tussen de tram en uw auto tenminste twee meter ruimte overblijft.
Motorrijders zijn verlicht altijd met dimlicht te rijden.

Anti-radarapparatuur
Alle radardetectieapparatuur die zoekt naar mobiele of vaste snelheidscontroles evenals roodlicht-camera’s is verboden. GPS apparatuur die gebruik maakt van een openbare databank, zoals een TomTom, is toegestaan.

Verkeersboetes
Snelheidsovertredingen: tot en met 10 km te hard 50 euro, 11 – 19 km te hard 150 euro, 20 – 39 km te hard 175 euro, 40 km te hard en meer 300 euro. In 30 km-zone: tot en met 10 km te hard 50 euro, 11 – 19 km te hard 175 euro, 20 km te hard of meer 300 euro. Wanneer van de overtreding een rechtszaak wordt gemaakt kan de boete oplopen tot 1.375 euro.

Overtreden inhaalverbod/overschrijden doorgetrokken witte streep: meteen 175 euro betalen; bij sommige inhaalverboden 300 euro. Wanneer u het op een rechtzaak laat aankomen en u krijgt ongelijk, dan bedraagt de boete 275 of 550 euro plus een eventuele ontzegging van de rijbevoegdheid van 8 dagen tot 5 jaar.
Rijden zonder veiligheidsgordel en niet handsfree bellen valt in België onder de ‘lichte overtredingen’. Wanneer u wordt betrapt is de straf een onmiddellijke innig van 50 euro. Bij de rechtbank kan dat oplopen tot 2.750 euro.
Geen voorrang verlenen: onmiddellijke innig van 175 euro. Bij de rechtbank kan de boete oplopen tot 2.750 euro en kan de rijbevoegdheid worden ontzegd..
Door rood licht (of vast oranje-geel licht) rijden: 175 plús eventuele ontzegging van de rijbevoegdheid.
Rijden onder invloed: tot 0,5 promille toegestaan, tussen 0,5 tot en met 0,7 promille: 137,50 euro en drie uur rijverbod, vanaf 0,8 promille: een rijverbod van 6 uur, naar de rechtbank en eventueel een schikking van 400 euro; boven de 1,3 promille eveneens naar de rechtbank en eventueel een schikking van 550 euro. Boven 1,5 promille, 1 maand onmiddellijke intrekking van het rijbewijs en een strafzaak. Boetes mogelijk van 1.100 tot 11.000 euro, eventueel ontzegging van de rijbevoegdheid van 8 dagen tot 5 jaar. Rijden onder invloed van drugs of medicijnen: 12 uur rijverbod en een strafzaak boetes van 1.100 tot 11.000 euro en kosten bloedanalyse (ongeveer 800 euro).

Parkeerboetes: onmiddellijke inning 50 euro; bij de rechtbank kan dat oplopen van 55 tot 1.375 euro.

Pech onderweg? Wegenwacht in drie kleuren!
Ook u kunt u in België autopech krijgen. Bent u in het bezit van de Internationale Reis- en Kredietbrief Plus van de ANWB, dan kunt op de autosnelwegen de hulp van de wegenwacht inroepen. Gewoon via de praatpaal vragen naar (afhankelijk van waar u bent) de Touring Secours of Touring Wegenhulp. Vervolgens is het een verrassing welke wegenwacht in welke kleur auto komt voorrijden. Dat kan namelijk de geel-gekleurde auto zijn van de TCB (de Belgische zusterclub van de ANWB), de rode service-auto van de RACB of de witte auto (met opschrift ‘Pechdienst’) van de Vlaamse VAB.
Pech op een andere weg dan een autosnelweg? Bel dan het centrale pechnummer: 02-233-2345 (dag en nacht bereikbaar).
Het landelijke alarmnummer voor ambulance, brandweer en politie of rijkswacht is in België, net als bij ons: 112.
De ANWB heeft in België geen eigen steunpunt. ANWB-leden kunnen in geval van nood vanuit België (zonodig dag en nacht) contact opnemen met de ANWB Alarmcentrale in Den Haag: 0031 70 314 14 14.

Wegenvignet
België wilde per 1 januari 2008 een elektronisch wegenvignet invoeren voor alle personenauto’s en voor kleine vrachtwagens tot twaalf ton. Na vernietigend commentaar vanuit Europa is dit niet doorgegaan. Ook een later plan om het vignet alleen in Wallonië in te voeren strandde tot op heden.

Veiligheidsvest
In België moeten (vrachtauto)chauffeurs sinds 1 februari 2007 in het bezit zijn van een veiligheidsvest. De regels verplichten chauffeurs om bij pech of ongeval een retro-reflecterend veiligheidsvest te dragen zodra zij het voertuig verlaten.

De verplichting geldt voor plaatsen met een parkeer- of stopverbod op zowel autowegen als autosnelwegen. De draagplicht geldt uitsluitend voor de chauffeur en niet voor de (voertuig)passagiers. De nieuwe regel veronderstelt aanwezigheid van een veiligheidsvest in ieder voertuig. Automobilisten moeten het vestje dragen als ze langs hun gestrande auto lopen. Wie dit niet doet, krijgt vijftig euro boete. De maatregelen geldt ook voor Nederlanders die op doorreis zijn naar Frankrijk of Luxemburg.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *