Striptekenaars uit Belgie

In België worden striptekenaars serieus genomen. De strip is daar een vanzelfsprekender onderdeel van de samenleving. Het is in België gewoon een vak, niet anders dan een bakker die zijn brood bakt of een schrijver die een boek schrijft.

De Belgische stripcultuur is natuurlijk gedomineerd door grote talenten als Hergé, de maker van Kuifje. De Belgen zijn trots op die grote namen, maar de laatste jaren is er een hausse aan sterke tekenaars uit België die bijzondere en mooie stripboeken afleveren. Met Brecht Evens (1986) en Olivier Schrauwen (1977) heeft België al enige tijd twee tekenaars met groot internationaal aanzien, ieder met nominaties voor de prestigieuze Eisner Award en op het festival van Angoulême. Achter die twee volgt een almaar groeiend peloton tekenaars die zich de afgelopen jaren op bijzondere wijze hebben gemanifesteerd.

In 2016 ging de Silvester Debuutprijs opnieuw naar een strip van een jonge Belg: Hubert van Ben Gijsemans (1989). De titelheld is een alleenstaande man van middelbare leeftijd, die als voornaamste bezigheid het langdurig en geconcentreerd bekijken van schilderijen heeft. Op zijn beurt neemt Gijsemans de tijd om het kijken van Hubert aandachtig te aanschouwen. De tekenaar volgt de blik van Hubert door in te zoomen op details van schilderijen. Het perspectief ligt vaak bij de rug van de kijkende man. Gijsemans laat zijn eenzaamheid ademen.

De twintigers Gijsemans en Olbrechts zijn de nieuwste supertalenten in wat is uitgegroeid tot een Belgische Golf in de strip. Daartoe horen ook beloftevolle debutanten als Inne Haine (1987), Brecht Vandenbroucke (1986), Maarten De Saeger (1980) en Pieter Coudyzer (1979).

Dat zijn nog maar de debutanten. Het is opvallend hoeveel spannende, wondermooie en bijzondere strips voor volwassenen er recentelijk gemaakt zijn in België; onder meer door tekenaars als Wauter Mannaert (1978), Simon Spruyt (1978), Judith Vanistendael (1974), Ivan Adriaenssens (1969), Serge Baeken (1967), Joris Vermassen (1964), Jeroen Janssen (1963).

In België verleent het Vlaams Fonds voor de Letteren subsidies aan bepaalde stripprojecten. Tevens is er in België een tweetal kunstacademies, in Luik en Brussel, met een aparte richting striptekenen.  De eerste was vanaf 1998 het Sint-Lucas in Brussel, waar Judith Vanistendael, Olivier Schrauwen en Simon Spruyt op zaten en waar in afgelopen jaren Michaël Olbrechts en Ben Gijsemans afstudeerden.

Enkele websites van Belgische striptekenaars:

  • Aaargh  Belgische cartoonist. Werkt voor diverse vaste opdrachtgevers en en commerciële bedrijven. Heeft als specialiteit ‘cartoons op maat’.
  • Bukowskigallery Graphical poems – Charles Bukowski en meer Bukowski Gallery is een initiatief van grafisch kunstenaar en striptekenaar Caryl Strzelecki.
  • Cartoon Blanche  Professionele en ervaren stripstudio. Voor bijvoorbeeld whiteboard animaties, informatieve strips, advertenties, personeelsblad, infographics, een live tekenaar of presentaties.
  • Frits van den Heuvel  Pseudoniem van de Belgische striptekenaar, komediant, docent, cabaretier en tekstschrijver Joris Vermassen. Schrijft stripverhalen voor diverse tijdschriften.
  • Kamagurka Pseudoniem van Luc Zeebroek. Belgisch cartoonist, theater- en televisiemaker. Hij staat bekend om zijn absurde cartoons en tv-shows. Ook schrijft hij de scenario’s voor Herr Seele’s strip Cowboy Henk
  • Kim Krampen Pseudoniem van de Belgische illustrator, radiopresentator en muziekant Kim Duchateau. Huiscartoonist bij het VTM actualiteitenprogramma Polspoel en Desmet.
  • Luc Morjeau  Belgische tekenaar die onder andere gewerkt heeft aan Suske & Wiske. Hij is werkzaam bij studio Vandersteen.
  • Sh3Ll4C  Pseudoniem van Gerrit de Bremme. Voornamelijk bekend geworden door zijn creatie Freddy, een sarcastische buitenaardse stand-up comedian. Op de site vindt je RSS feeds en een mailingslist.
  • Steven Dupre Belgische striptekenaar. Werkt bij een animatiestudio en aan zijn strips. Is onder andere bekend van de strips Coma, Sarah & Robin en Wolf. Heeft al diverse stripprijzen ontvangen.
  • Tom Bouden Belgische striptekenaar en scenarist. Heeft aan diverse verschillende stripboeken meegewerkt. Via de website kun je deze strips bestellen.

Als u in Brussel op bezoek bent raden we u ene bezoek aan het stripmuseum aan.

Het Stripmuseum is voor al wie Brussel bezoekt een ‘must’ in het hartje van de stad. Al meer dan 25 jaar richt het museum de spots op de auteurs en de helden van het stripverhaal.
Aan de hand van permanente tentoonstellingen – die regelmatig vernieuwd worden – en een afwisselend programma van tijdelijke exposities kan je er als bezoeker kennismaken met de talrijke facetten van het stripverhaal. Kuifje en de Smurfen nemen je mee naar avonturenland, een wereld waar de creativiteit geen grenzen kent.
Het uitzonderlijke art nouveau-gebouw van Victor Horta geeft een bezoek nog een extra dimensie. Het Stripmuseum is tegelijk een hommage aan de pioniers van het medium als een blik op het hedendaagse stripverhaal.
BELGISCH STRIPCENTRUM, Zandstraat 20, 1000 Brussel, België. Telefoon: +32 (0)2 219 19 80; Fax: +32 (0)2 219 23 76; Email: visit@stripmuseum.be; website: https://www.stripmuseum.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *