Manneke pis van Brussel

Thema’s > Manneke pis van Brussel

Manneken Pis is een standbeeldje in het centrum van Brussel en stelt een plassend jongetje voor. Het 58 cm grote ventje op een sokkel is geplaatst op de hoek van de Stoofstraat (rue de l’Etuve) en de Eikstraat niet ver van de Grote Markt. 

Het betreft een bronzen beeldje dat H. Duquesnoy in 1619 in opdracht van het stadsbestuur heeft gemaakt als versiering van een publieke fontein waarbij het water uit de penis van het jongetje loopt alsof hij urineert. Bij speciale gelegenheden plast het jongetje bier of wijn in plaats van water.

Het huidige beeldje is een afgietsel van het eerste dat in 1817 door een misdadiger werd vernield.

Manneken Pis is wereldberoemd omwille van zijn guitige uiterlijk en de legenden die om zijn persoon werden geweven. De bekendste legende verhaalt over een jongetje dat de stad gered had door vlammen of een brandend lont te blussen door erop te plassen.

Ook zijn uitgebreide garderobe van meer dan 700 kostuums is wereldwijd bekend. Zijn eerste tenue werd op 1 mei 1698 geschonken door de gouverneur van de Oostenrijkse Nederlanden ter gelegenheid van de feestelijkheden van één van de gilden van Brussel. Nog steeds wordt elke gelegenheid aangegrepen om aan het Manneken een nieuw kostuumpje te schenken. Deze zijn zo gemaakt dat het ventje nog wel zijn dagelijkse arbeid kan blijven uitoefenen. De kleding van het Manneken wordt zorgvuldig bijgehouden in een speciaal hiervoor opgericht museum. Zijn jaslengte is 25 cm zijn broeklengte 26 cm. Zijn garderobe telt onder andere een Elvis Presley -kostuumpje voetbaltenues een Mickey Mouse -outfit en vele andere.

Het beeldje werd reeds meerdere malen van zijn voetstuk gehaald door vandalen en grappenmakers. 

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *