Luik – Bastenaken – Luik

Thema’s > Luik – Bastenaken – Luik

Luik-Bastenaken-Luik is een wielerklassieker die al sinds 1892 voor amateurs wordt verreden. De wielerwedstrijd wordt in het late voorjaar verreden en is een erkende wieler-klassieker.

Luik-Bastenaken-Luik wordt sinds 1908 uitsluitend voor beroepswielrenners georganiseerd. Tegenwoordig is de organisatie van de wedstrijd in handen van de Société du Tour de France, bekend van de gelijknamige wielerwedstrijd.

Het parcours van Luik-Bastenaken-Luik is elk jaar op nuances anders. In grote lijnen is het als in 2011:

  • De zaterdag voor de race vindt de ploegenpresentatie plaats om 14u30 bij het Palais des Princes-Evêques.
  • Op de dag zelf vind de “namaak start” (départ fictif) plaats op het Place Saint-Lambert in Luik om 10u00 (de reclamecaravaan vertrekt om 8u45), staat de werkelijke start (départ réel) gepland op de N30 tegen 10u15, op 6,9 km van het vertrek.
  • Het parcours tussen het départ fictif en het départ réel gaat via de Rue de la Régence, Rue de l’Université, Place du 20 Août, Quai Paul van Hoegaerden, Boulevard Frère Orban, Quai de Rome, Pont de Fragnée, Pont de Frétinne, Quai des Ardennes, Pont de Chênée, Rue des Grands-Prés en de Rue d’Embourg voordat de renners op de N30 uit komen.
  • De eerste klim bevindt zich 71,5 kilometer na de start: de Côte de Saint-Roch (1 km @ 11%).
  • Na in Bastenaken te zijn gekeerd op het Rond-point La Doyenne komen de renners uit in de bevoorradingszone en beklimmen vervolgens de Côte de Wanne op 98 km van de aankomst (2,7 km @ 7,3%), de Côte de Stockeu 7 km verderop (1 km @ 12,2%), de Côte de la Haute-Levée (3,6 km @ 5,6%), de Col du Rosier op 72,5 km van de aankomst (4,4 km @ 5,9%), de Col du Maquisard (2,5 km @ 5%), Mont-Theux (2,6 km @ 5,9%), de Côte de la Redoute op 35 km van de aankomst (2 km @ 8,8%), de Côte de la Roche aux Faucons op 19,5 km van de aankomst (1,5 km @ 9,5%) en ten slotte de Côte de Saint-Nicolas (1,2 km @ 8,3%). 5,5 kilometer verder bevindt de aankomst zich zoals gebruikelijk dan in de Rue Jean-Jaurès in Ans.
  • De tweede bevoorradingszone bevindt zich in Stavelot op 84,5 kilometer van de aankomst.

Onder dezelfde naam vond er tot 2011 een fietstocht plaats voor recreanten. Deze klassieker met afstanden van 125, 160 en 235 kilometer kan door elke goed getrainde fietser worden volbracht en wordt door veel deelnemers beschouwd als de ultieme fietsuitdaging in de Ardennen. De 2012 editie van Luik-Bastenaken-Luik voor recreanten, georganiseerd door Le Champion, vond plaats onder de nieuwe naam LBL Ardennen Classic. Helaas moest Le Champion na 29 jaar noodgedwongen deze naamsverandering doorvoeren. De organisator van de profronde van Luik-Bastenaken-Luik, ASO & PSO, heeft geëist dat Le Champion het evenement een andere naam gaf. Om een lange rechterlijke weg te voorkomen, is uiteindelijk gekozen voor de nieuwe naamgeving LBL Ardennen Classic. Er is echter niets veranderd aan de essentie van het parcours, waarin fameuze kuitenbijters als de Chambralles, Wanne, Stockeu, Redoute en Roche aux Faucons zijn opgenomen.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *