Vlimmeren

Plaatsen > Vlimmeren

Vlimmeren ligt in de gemeente Beerse in de provincie Antwerpen. Vlimmeren ligt in het hartje van de Noorderkempen, tussen de trappisten van Westmalle en Turnhout.

De oudst bekende benaming is ‘Flemere’ en heeft een geschiedenis die teruggaat tot de Salische Franken. Gedurende vele eeuwen was het niet meer dan een kleine gemeenschap, gevestigd temidden van bossen, heide en vennen. Het landschap werd langzaam tot landbouwgebied omgevormd, waardoor het bevolkingscijfer begon te stijgen.

Vlimmeren was lang een centrum van veehandel. De veekooplui worden ‘peggers genoemd. In het verleden was Vlimmeren een gekend bedevaartoord, toegewijd aan de heilige Quirinus. De gotische parochiekerk dateert uit de 14de eeuw.

Sinds mensenheugenis wordt Vlimmeren door de bewoners van de buurgemeenten ‘Stad Worst’ genoemd. Heel waarschijnlijk stamt deze spotnaam uit de 18de eeuw, toen Vlimmeren amper 175 inwoners telde en zowat het kleinste dorp uit de omgeving was.

In 1751 werd Vlimmeren op vraag van Wechelderzande, om financiële redenen, aangehecht bij deze laatste gemeente. Heel wat wrevel en naijver ontstond, inzoverre zelfs dat de Vlimmerenaren – zo stelt de legende – de verbindingsweg tussen Vlimmeren en Wechelderzande afsloten met een draaiboom die vergrendeld werd . Toen die grendel zoek geraakt was, zou men er niets beter op gevonden hebben dan hem te vervangen door een stuk stevige worst, dit tot groot jolijt van de buurgemeenten, die het kleine Vlimmeren spottend vergeleken met een stad die haar poorten afsloot met een worst. De spotnaam STAD WORST was geboren.

Wat er ook van zij, in Vlimmeren bleef men niet bij de pakken zitten en met steun van Graaf De Pester uit Turnhout kon men zich in 1768 terug losmaken van Wechelderzande

Vele mensen uit het Antwerpse kwamen in Vlimmeren op vakantie en villa Madonna was een gekend opvanghuis voor verzwakte kinderen. In 1977 fusioneerde Vlimmeren met Beerse. Momenteel is Vlimmeren een rustige woongemeente met vele fiets en wandelmogelijkheden.

Bezienswaardigheden

  • Het Peggerspad. Dit is een bewegwijzerde dorps- en landschapswandeling van 6 of 10 kilometer.
  • Jaarlijks dorpsfeest “Worstenfeesten”.
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *