Vlaanderen

Plaatsen > Vlaanderen

Vlaanderen is de noordelijke deelstaat van België waar Nederlands wordt gesproken (dat is ook de officiële taal). In privé kring worden uiteenlopende talen gesproken door allerlei historische minderheden gaande van Joden die er sinds +/- 6 eeuwen Jiddisch gebruiken en iets later Franstalige tot recentere allochtonen (Italiaans Pools Turks Arabisch Berber …). Al deze groepen wonen verspreid over het volledige Vlaamse grondgebied met typische kernen in de grote steden of industriële gebieden zoals de vroegere Limburgse mijnstreek.

De naam ‘Vlaanderen’ verwijst zowel naar de Vlaamse natie (de ‘Vlaamse gemeenschap’ in maatschappelijk/sociologische zin) als naar de politieke instellingen de Vlaamse Gemeenschap en het Vlaams Gewest . Bestuurszetel van Vlaanderen is Brussel hoewel deze stad ook een gewest vormt naast het Vlaamse en het Waalse gewest.

Het hedendaagse Vlaanderen mag niet verward worden met het historische graafschap Vlaanderen. Dat omvatte ruwweg Oost- West- Frans- en Zeeuws-Vlaanderen . In Frankrijk wordt de term ‘Flandre’ soms ook gebruikt als het geheel van de Franse departementen ‘Nord’ en ‘pas-de-Calais’ en Vlaanderen.

De Vlaamse provincies zijn:
1 Antwerpen
2 Limburg
3 Oost-Vlaanderen
4 Vlaams-Brabant
5 West-Vlaanderen
Naast deze vijf provincies kent Vlaanderen ook een specifiek intermediair bestuur voor de Vlamingen in Brussel en hun instellingen de Vlaamse gemeenschapscommissie (‘VGC’).

Vlaanderen heeft alles wat een mens kan wensen. Fijne, brede zandstranden en badplaatsen waar het altijd gezellig druk is. 

De rust van het mooie, indrukwekkende polderland. Karakteristieke dorpen en culturele steden. Kleurrijke markten en typische belforten. Terrasjes en restaurants zijn hier ten overvloede en nodigen u uit om te genieten van heerlijke streekgerechten, een Belgisch ‘frieteke’ of de zo specifieke biersoorten.

Vlaanderen heeft behalve zijn rivieren weinig natuurlijke verdedigingselementen maar is door zijn ligging en zijn rijkdommen wel eeuwenlang het slagveld van Europa geweest. Verspreid over Vlaanderen vind je dan ook overblijfselen van ons woelig verleden die uit zowat alle historische periodes dateren. Dat gaat van Romeinse omwallingen over burchten uit de Middeleeuwen tot napoleontische forten en loopgraven en bunkers uit de twee wereldoorlogen.

Het vlakke Vlaanderen is een prima uitgangspunt voor mooie fietstochten. Een ontdekkingsreis langs schitterende cultuur- en natuurgebieden waar Middeleeuwse culturen voortleven in een rijke folklore en de Vlaamse gastvrijheid troef is. Een speelse ontmoeting van cultuur en vertier. Een ongekend verrassend gebied waar jong en oud zich kostelijk vermaakt. In de vrije natuur, openluchtmusea of recreatieparken. Alles aanwezig voor een veelzijdige vakantie. Voor rust of actie. “Zeker en vast” een vakantie waar ‘het genieten’ centraal staat.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *