Kersbeek-Miskom

Plaatsen > Kersbeek-Miskom

Kersbeek-Miskom is een deelgemeente van Kortenaken in het kanton Diest, arrondissement Leuven in de provincie Vlaams-Brabant.

In Kersbeek staat de Parochiekerk St.-Servaas. De kerk heeft een Gotisch koor met steunberen, uit het einde van de 16e eeuw. De noordoostelijke sacristie dateert van de 18e eeuw. Verder heeft de kerk een neoclassicistische toren en een éénbeukige ruimte. In de neogotische zuidoostelijke sacristie hangen barokschilderijen uit de 18e eeuw. In de kerk verder vershcillend beelden gotische Christus aan het Kruis (16e eeuw) en H. Barbara (18e eeuw) in de beuk; Louis de vijftiende-kansel en -deuren uit de 18e eeuw.

In Miskomp staat de parochiekerk St.-Amandus. Deze kerk is gebouwd in de in de trant van de kerk van Kersbeek en dateert uit ca. 1600. Het koor is gebouwd in de latere gotische stijl de overige delen (met uitzondering van de oostersacristie van ca. 1700) zijn gebouwd in neogotische stijl door A. van Arenbergh (1874-1877). In de kerk staaat een St.-Wivinabeeld, gotisch (16e eeuw);Barokaltaren gedateerd 1643.

Museum voor Volksdevotie in Kersbeek-Miskom.
Heiligenbeelden, paternosters en bijbels voor communicantjes, de voorbije decennia botste Omer Heusdens uit Kersbeek-Miskom op allerlei volkse relikwieën. Zijn enorme verzameling gelovige hebbedingetjes bracht hij samen in een Museum voor Volksdevotie. Een bezoekje is volledig gratis, maar kan voorlopig enkel na afspraak. Je kunt een afspraak maken via het parochiesecretariaat op 016-77 76 99 of via Omer Heusdens op 016-77 78 55. Je kunt ook mailen naar p.miskom@skynet.be  of omer.heusdens@skynet.be 
 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *