Everbeek

Plaatsen > Everbeek

Everbeek ligt in de gemeente Brakel.

De kasteeltjes van Hazoten (of Hazoit) en Ter Walle (Walle of Warde) liggen deels in Everbeek en deels in Zarlardinge. Beide kasteeltjes behoorden tot de Ridders van Hazoten in de 14e eeuw en werden doorgegeven aan de Wielant familie in de volgende eeuw. Wielant wordt genoemd in 1410 en 1445 en gaf zichzelf de titel van Heer van Everbeek. Hij was secretaris en raadslid van de hertog van Bourgondië. Na de dood van Wielant is het herenhuis in het bezit gekomen van de kapitein Filips Wielant, Heer van Landegem en Hazoten. Hij was voorzitter van de Raad van Vlaanderen en tegelijkertijd een gerenommeerd historicus.

In 1873, werd een nieuwe kerk gebouwd in een van de wijken “Bovenkwartier ‘, de parochie werd opgesplitst in twee kleinere parochies: Everbeek-Beneden en Everbeek-Boven (of Everbeek-Sinte-Marie en Sint-Jozefsparochie, na hun respectieve patrones).

In 1963 werd Everbeek overgeheveld van de provincie Henegouwen naar de provincie Oost-Vlaanderen

De echte schoonheid en charme van deze heuvelachtige omgeving kan alleen worden genoten als je de hoofdwegen verlaat en de kleinere landelijke wegen neemt. Wandel langs kronkelende wandelpaden en geniet van een adembenemend panorama.

Kerk van Heilige Maria
De kerk van de Heilige Maria is een laat barokke kerk, gemaakt van baksteen. De kerk heeft drie beuken en is binnen prachtig gerestaureerd. In het interieur vindt u  laatgotische beelden en oude gewaden. Deze parochie heet Everbeek-Beneden.

Kerk van Sint Jozef
Dit neogotische kerkgebouw werd gebouwd in 1873 en heeft drie beuken. Het meubilair is 18e eeuws. Deze parochie heet Everbeek-Boven.

Koroot kapel
De Koroot kapel dateert van 1632. De kapel werd in beslag genomen door de Franse autoriteiten en omgebouwd tot boerderij. Alleen het schip en de west-gevel bleven bewaard.

Trimpont Dal
Een van de meest pittoreske plekjes van Everbeek. Een oude kruis, vergroeid in een knoest van een eikenboom, herinnerd aan de dood van Jozef Van Trimpont in 1843.

Kapellekouter molen
Deze molen werd gebouwd in 1788-89 en bijna volledig afgebroken na de Tweede Wereldoorlog. De afbrokkelende bakstenen lichaam is het enige stuk dat over gebleven is van de drie windmolens die in Everbeek gestaan hebben

Hoogbosstraat zadel
De ruggen tussen de stroomgebieden van de Schelde, de Zwalm en de Dender zijn meestal hoger dan de 100 meter. Deze ruggen zijn typisch voor het landschap van de Vlaamse Ardennen. Bij de Hoogbosstraat is deze rug echter lager, tot niet meer dan 58 meter. Deze lagere delen van een rug worden een zadel genoemd.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *