Turnhout

Plaatsen > Turnhout

Turnhout, hoofdstad van de Kempen, ligt in het noordoosten van de provincie Antwerpen en telt inmiddels 40.000 inwoners. Zowel gerechtelijk als administratief is zij de hoofdstad van de Antwerpse Kempen en van het arrondissement.

Turnhout is gelegen op amper 42 km van het centrum van Antwerpen-stad, op 30 km van Breda en Tilburg, op 40 km van Eindhoven en is ook een ideale uitvalbasis voor een daguitstap naar Bobbejaanland, de Kabouterberg in Kasterlee, het Provinciaal Domein Zilvermeer, de Lilse Bergen, Priorij Corsendonk en de abdijen van Postel, Tongerlo, Averbode en (West)Malle. 

Turnhout ontstond rond het kasteel van de Hertogen van Brabant en werd rond 1212 verheven tot ‘Stadt ende Vrijheit’. In de loop van de geschiedenis kende de stad zowel goede als slechte tijden. Zij was, samen met het omliggende land, meermaals betrokken in de strijd tegen de verdrukking die zo dikwijls het lot was van de Kempense bevolking.

In de late middeleeuwen was Turnhout een bekend centrum van tijkweverijen en lakenhandel. In het begin van de 19e eeuw werden deze ambachten verdrongen door de papierverwerkende nijverheid, waarvan Philippus Jacobus Brepols de grondlegger mag genoemd worden. Op de dag van vandaag is Turnhout nog steeds een grafische stad, met tal van grafische bedrijven, met het Vlaamse Innovatiecentrum voor de Grafische Nijverheid en last but not least met Carta Mundi, wereldmarktleider in de speelkaartenindustrie.

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *