Torgny

Plaatsen > Torgny

Torgny wordt ook wel het mooiste dorpje van de Gaumestreek genoemd. De Gaumestreek ligt in het uiterste zuiden van België in Wallonië. Dit is de streek met het mildste klimaat in de Ardennen en de Gaume wordt daarom ook wel de Provence van België genoemd.

Torgny weerspiegelt de zuidelijke sfeer van de Provence door de huizen van geelroze kalksteen, de rode dakpannen en, om deze opsomming niet te lang te maken, het pleintje met de oude wasplaats.

Torgny is een prima uitvalsbasis voor wandel- en fietstochten. Naast een mild klimaat vindt u er ook minder steile hellingen dan in de rest van de Ardennen.

Aan het einde van de dag als aperitief een Belgische bier, maar het kan origineler: een glas wijn van de druiven die hier op de hellingen worden verbouwd.

U vindt ook grote attracties in en rond Torgny. De Abdij van Orval met winkel (verkoop Trappistenbier, kaas en brood), de ruïnes van de oude abdij en een medicinale abdijtuin. Het Museum Gaumais in het hoofdstadje Virton heeft een mooie collectie en je moet zeker ook even de grens over naar de enorme basiliek in het Franse Avioth. In enkele bronnen wordt melding gemaakt van de  “Kathedraal” van Avioth, maar deze kerk is geen kathedraal maar een basiliek. Het verschil is dat een kathedraal de hoofdkerk van een bisdom is, en de bisschop heeft er zijn katheder. Aangezien er geen “Bisdom Avioth” bestaat is de kerk geen Kathedraal. Deze kerk is door de paus van Rome wel verheven geweest tot basiliek.

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *