Ourthe

Plaatsen > Ourthe

De rivier de Ourthe met zijn magische aantrekkingskracht loopt door onder andere La Roche, Hotton (grotten), Barvaux, Durbuy (kleinste stadje van België !).

De naam Ourthe vind zijn oorsprong in het Keltische woord ‘urd’, wat ‘stenige rivier’ of ‘snelle stroom’ betekent. Het dal is nog nauwelijk ontsloten en grote delen zijn alleen te voet of per kajak bereikbaar. Toch wordt de Ourthe niet alleen gekenmerkt door machtige rotsen en woeste beken, ook lieflijke bos- en weidelandschappen bepalen het aanzien van het gebied.

Het stroomgebied van deze fraaie rivier beslaat een zeer groot deel van de Ardennen. Op zijn weg naar het noorden ontvangt de Ourthe vele bergbeken en rivieren met exotische namen, bijvoorbeeld de Wamme en de Aisne.

De rivier ontstaat door het samenvloeien van twee beken met vrij smalle, diepe, en vooral geïsoleerd gelegen dalen. De Ourthe-Orientale, de oostelijke bovenloop ontspringt vlak bij de Luxemburgse grens. Helemaal in het zuiden, ligt ten westen van Bastogne de bron van de westelijke tak, de zogenaamde Ourthe Occidentale.

Niet ver van de plaats waar de twee beekjes samenkomen (tegenwoordig het stuwmeer van Nisramont), begint een wild en romantisch landschap, dat zijn hoogtepunt vindt in de ‘Hauteurs et Gorges de l’Ourthe’ bij het plaatsje Nadrin. Echt grote steden zijn er in het middendeel van de Ardennen langs de Ourthe niet te vinden. Op La Roche-en-Ardenne en Houffalize na, is de streek van de Boven-Ourthe dunbevolkt. In dorpjes als Nadrin, Samrée, Achouffe, Borzée of Nisramont heerst nog de sfeer van vroeger.

Het wandelcircuit rond het stuwmeer van Nisramont biedt een volmaakt samenspel van bos en water, met stugge rotskammen en bospaden als zachte bedden van humus. Wie het hele parcours wil afleggen, is ruim 14 km onderweg, maar zal het zich niet beklagen.

In zijn benedenloop stroomt de Ourthe door het minder spectaculaire, maar alleszins bekoorlijke landschap van de Famenne. Op veel plaatsen duiken ook hier nog steile rotswanden op, zoals bij Hotton en Bomal. Er is veel gelegenheid tot watersport, zoals zwemmen, kayakken, rafting. In de buurt nog volop andere activiteiten, zoals mountainbiken, wandelen, paardrijden, golfen, vissen.

De laatste kilometers voordat de rivier zich met de Amblëve mengt, stroomt hij door de Condroz. In dat gebied, waarin ook de Hoyoux en Samson hun weg zoeken naar de Maas, ligt dicht bij die laatste rivier (vooral ten oosten van Namen) nog wel een rustig weidelandschap, maar een paar kilometer zuidelijker staan al snel als quasi-ondoordringbare muren grote sparrebossen opgesteld, met hier en daar een kasteel op een rots.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *