Olmen

Plaatsen > Olmen

Olmen ligt in de gemeente Balen in de provincie Antwerpen.

Bezienswaardigheden

Als men Olmen binnenrijdt, komende vanuit Balen of Meerhout, valt onmiddellijk de grote kerktoren op. Met een hoogte van 41,78 meter is deze toren inderdaad indrukwekkend voor een klein dorp zoals Olmen. De kerk van Olmen was oorspronkelijk een eigenkerk, d.w.z. een kerk die eigendom was van de heer van Olmen. De kerk werd gebouwd op grond van de heer.

Niet ver van de kerk ligt de indrukwekkende pastorij .
Tot in 1647 woonde de pastoor van Olmen in een huurhuis of een eigen huis,  naargelang zijn eigen financiële toestand. In 1610 woonde de pastoor van Olmen zelfs in de sacristie bij gebrek aan een pastorij.

De Hoolstmolen wordt voor het eerst vermeld in een schepenakte uit 1289, waarbij de grens wordt vastgelegd tussen de gemeenten Balen en Meerhout. Uit andere documenten blijkt, dat deze molen (evenals de watermolen van Scheps) een banmolen was, d.w.z. dat de omwonenden verplicht waren hun graan op deze molen te laten malen.

Olmense Zoo
Het berenbos in de Olmense Zoo is naar concept van het berenbos van het Ouwehand’s Dierenpark in Rhenen gemaakt. Het berenbos is 4.000 m2 groot (incl. de binnenverblijven van 80 m2). Het berenbos kan huisvesting bieden aan zo’n tien beren, momenteel (2008) lopen er twee.
 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *