Nieuwpoort-Bad

Plaatsen > Nieuwpoort-Bad

Imposante gerestaureerde monumenten, gezellige pleintjes, sfeervolle winkelstraten en fraai aangelegde parken. Dat is het resultaat van een geslaagde stadsvernieuwing in Nieuwpoort. Dat is wat de bezoeker van deze historische badplaats het eerst opvalt. De stad heeft de ambitie om door renovatie en nieuwbouw één van de mooiste parels van Vlaanderen aan zee te worden. Nieuwpoort is verder synoniem voor zon, zee en strand. Een echte familiebadplaats met een ‘zee’ aan recreatiemogelijkheden.

Een lijntje uitgooien
Op het brede strand van Nieuwpoort-Bad kun je alle kanten op. Lekker luieren bij een strandcabine, de zee verkennen met de surfplank of zeilboot of lekker spelen in het fijne zandstrand. Kinderspelen hoef je niet mee te zeulen. Ze zijn hier te huur. De kleintjes kunnen ook hun hart ophalen in de kinderboerderij De Lenspolder. Er worden dagelijks speciale activiteiten georganiseerd. Hengelen kan ook. Je kunt gratis een lijntje uitgooien op de staketsels en in de havengeul.Wil je langs het kanaal dan heb je een verlofkaart nodig. Vissen op volle zee behoort ook tot de mogelijkheden. Als je naar het strand gaat, sta dan even stil bij het imposante beeld van Koning Albert I. Het heeft een diameter van 30 meter en speelt een belangrijke rol bij herdenkingen. Iets verderop, vlakbij het strand, staat een eigentijds beeld van de bekende Vlaamse kunstenaar Jan Fabre, gezeten op een monumentale, bronzen schildpad en uitkijkend over de weidse Noordzee.

Naar hartelust zeilen
De sportieve bezoeker kan in Nieuwpoort naar hartelust zeilen of met de wavekart door de golven scheuren. De stad is verder zo verbonden met water dat je niet om een boottocht heen kunt. Je kunt het zeegat uit, maar ook een tocht op de IJzer maken. Bijvoorbeeld naar Diksmuide. Onderweg passeer je de Dodengang, de loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog.Wil je de IJzermonding verkennen dan word je overgezet door een klein veerbootje.

De Slag bij Nieuwpoort
Nieuwpoort-Bad en Nieuwpoort-Stad en omgeving zijn ideaal als wandel -en fietsgebied. Je ontdekt niet alleen het mooie hinterland, met rustieke dorpjes als Ramskapelle en Sint-Joris,maar steekt ook nog wat op van de rijke historie van Nieuwpoort. Het jaartal 1600 is door iedereen gekend als Slag bij Nieuwpoort. De stad heeft in de loop der geschiedenis vele belegeringen en veldslagen gekend.

Verschillende monumenten herinneren daar nu nog aan. Het meeste steek je op in gezelschap van een gids. De dienst toerisme organiseert het hele jaar door een geleide wandeling door de stad, de duinen en het natuurreservaat de IJzermonding. Een leuke manier om de omgeving te verkennen is de Vloedgattocht, een auto -en/of fietszoektocht in en rond Nieuwpoort.

Je moet ook zeker een wandeling maken door het Prins Mauritspark vlakbij de havengeul. Hier zijn achttien zogenaamde ‘ideeëntuinen’ aangelegd. Nieuwpoort is een badplaats waar je het hele jaar door terecht kunt. Of, zoals ze het bij de Dienst Toerisme zeggen: Nieuwpoort is een stad voor vier seizoenen en vier leeftijden. Jong, heel jong, super jong en nog jonger.

Een bezoek aan Nieuwpoort is niet af als je niet bij de vismijn bent geweest. Die vind je in Nieuwpoort- Stad aan de Kaai. Hier wordt dagelijks niet alleen verse vis aangevoerd, maar ook verkocht in een hele reeks gespecialiseerde viswinkels en in de gezellige visrestaurantjes op het menu geplaatst. Proef eens Nieuwpoorts Zootje of Dronken Rog op Nieuwpoortse wijze.

Stroomafwaarts van de vissershaven vind je de Eurojachthaven.‘Er zijn hier
drie jachtclubs, die zowat 2000 ligplaatsen beheren. Daarmee heeft Nieuwpoort een van de grootste jachthavens van Noord Europa’, stelt onze kenner.‘Er komen dan jaarlijks ook heel wat watersporttoeristen. Vooral vanuit Nederland.’ Een bezoek aan de jachthaven is de moeite waard. Vanuit het restaurant in de jachthaven heeft men een prachtig uitzicht over de bonte mengeling boten en de bedrijvigheid op het water.
 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *