Mosdijk

Plaatsen > Mosdijk

Wie in Ravels de bewoonde wereld achter zich laat en naar de landelijke deelgemeente Weelde rijdt, ontdekt een wijds en open landschap dat slechts door fiets- en wandelpaden wordt doorkruist. Midden die open vlaktes waakt sinds 1960 de Onze-Lieve-Vrouwkapel van Mosdijk.

Sommigen denken dat ze werd opgericht door pater Bax omdat de laatste Duitsers in 1944 langs hier het land zijn uitgevlucht. Dit is echter een legende waarvan we nu weten dat die niet blijkt te kloppen, dankzij onderzoek van de plaatselijke heemkundige kring.

De theorie klopt niet omdat de kapel al sinds 1934 bestaat, zij het op een locatie hier 200 meter vandaan. De kapel is opgericht naar aanleiding van een ongeluk. Achteraan de Mosdijk waren enkele meisjes aan het spelen. Een beetje ongelukkig viel één van die kinderen in een open waterput. Omdat ze uiteindelijk uit de put gered kon worden, richtte haar oom – pater Henri Bax – een kapelletje op ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Het kapelletje werd bevestigd aan een boom, maar moest enkele jaren later verplaatst worden omdat de bomen gekapt werden.  Daarna werd het even verder aan de wegsplitsing weer opgericht. Aan de overkant van de straat stond een zitbank. Daar zag je pater Henri Bax regelmatig zijn pijpje roken als hij weer even thuiskwam van de missies in Congo.

Toen ook de bomen aan de wegsplitsing gekapt werden, moest er weer een nieuw plaatsje voor de kapel gezocht worden. Er werd in de buurt geld ingezameld en op een stuk grond van Henri Bax werd de huidige kapel gebouwd. Vier plaatselijke metselaars gingen aan de slag, de deur werd geschonken door een notaris en de vloer door Jaak Van de Pol. Die vloer bevat een boeiende mozaïek met de Latijnse spreuk Servite domino in caritate veritatis . (Dien de heer met waarachtige naastenliefde) Jaak Van de Pol kocht voor een appel en een ei een partij vloeren van de fabriek. De mozaïek was gemaakt voor een nieuwe kerk en er waren meerdere exemplaren van. Het beste stuk is naar de kerk gegaan, de andere werd door Van de Pol aan de kapel geschonken. 

Zo kreeg de Onze-Lieve-Vrouwkapel van Mosdijk haar huidige vorm. In het weidse landschap van Weelde staat ze als een wakend baken waar fietsers even komen verpozen of wandelaars een kaarsje branden.

Rond de kapel werd een fris, groen tuintje aangelegd en het geheel werd omzoomd met laurierhagen. 

De Onze-Lieve-Vrouwkapel van Mosdijk is slechts één van de meer dan dertig kapellen die in de gemeente Ravels te vinden zijn, maar toch heeft ze iets unieks. 

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *