Mons

De stad Mons wordt in het Nederlands “Bergen” genoemd.

Mons is een Waalse stad en de hoofdstad van de provincie Henegouwen.

De stad telt ruim 94.000 inwoners.

Mons is een mooi stadje in het zuiden van België nabij de grens met Frankrijk. De huizen van rode baksteen en grijze natuursteen (17de eeuw) geven de binnenstad een historische aanblik.

Bezienswaardig zijn het Belfort, de gezellige Grote Markt in Mons, evenals de winkelstraten, fijne restaurantjes en uitnodigende terrassen.

Het stadshart is de Grote Markt (Grand Place) één van de mooiste pleinen van België.

Rondom het plein wandel je de leuke (autoluwe) winkelstraten in.

In Mons bevindt zich het militair hoofdkwartier SHAPE van de NAVO.

Het Belfort
Het Belfort is tussen 1661 en 1672 gebouwd en is het symbool van de stad. Het Belfort staat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Het Belfort van Mons is het enige barokke belfort in België en herbergt een beiaard met 49 klokken dat ieder kwartier speelt.
Het Belfort is een uniek gebouw vanwege zijn omvang: een vierkant grondplan met zijden van 14 meter, vier vrijwel identieke gevels, Ionische, Dorische en Korinthische elementen, vier imposante wijzerplaten, een dakencomplex met natuurlijke leien, een bolvormig torendak in het verlengde van dat dak, kleine dakvensters met vergulde topsieraden en een imposante – met bladgoud vergulde – windhaan.

In Mons vindt u het Maison Van Gogh waar Vincent van Gogh eventjes woonde.

Ook het museum voor hedendaagse kunst (Mac’s), gevestigd in Grand-Hornu, een industrieel complex uit begin 19e eeuw is ene bezoekje waard.

In de omgeving vindt u Pairi Daiza, een natuurdomein met tientallen diersoorten en direct naast Mons liggen twee golfbanen.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *