Jehay

Plaatsen > Jehay

Jehay ligt nabij Amay in de Maasvallei, tussen Luik en Hoei.

Het kasteel van Jehay heeft opmerkelijke muren.. Van buiten lijken deze muren op een gigantisch dambord doordat een combinatie van witte natuursteen en rode baksteen gebruikt is bij de bouw van het kasteel. Rond het kasteel loopt een brede slotgracht. Enkele stenen bruggetjes over het water geven toegang tot de verschillende delen van het kasteel. Het dambordpatroon is een staaltje van oorlogsvernuft. De grote natuurstenen blokken die tussen de kleinere bakstenen zitten, moesten tijdens een aanval voorkomen dat kanonskogels grote gaten in de muren zouden slaan. Bij een voltreffer werden alleen de baksteengedeelten kapotgeschoten, terwijl de witte stenen blokken ongehavend uit vijandelijk vuur kwamen.
De basis van het kasteel werd in de 12de eeuw gelegd. Driehonderd jaar later werd het herbouwd en uitgebreid. Restauraties uit de 16de eeuw gaven de burcht zijn huidige omvang. In het klasteel kunt u een uitzonderlijke collectie kantwerk, meubilair en schilderijen bewonderen. Neem vooral ook een kijkje in de kapel. Daar vindt u een grafsteen met de naam François Garnier, een voormalige tuinman die tijdens de Franse Revolutie de kostbare bezittingen van de adellijke familie in de tuin verstopte.
Een legende luidt dat er nog steeds een verborgen schat in de tuin ligt.
Het kasteel is geopend elke zaterdag en zondag van 11 tot 18 uur, op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag van 14 tot 18 uur. Elke zondag in juli en augustus een rondleiding door het kasteel om 14 en om 15 uur.
 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *