Hoegaarden

Plaatsen > Hoegaarden

Tijdens de vroege middeleeuwen behoorde Hoegaarden tot het graafschap Brunengruz, bestuurd door gravin Alpaïdis. Zij stichtte aan het einde van de 10de eeuw een kapittel van kanunniken, de Huardis. Na haar dood in 987 schonk Otto III het graafschap Brunengruz aan Notger, bisschop van Luik. Hoegaarden werd Luiks gebied en vormde een Luikse enclave in het hertogdom Brabant. Tot de troonafstand van Keizer Karel in 1555, kende Hoegaarden een relatief rustige periode. Toen de Spaanse koning Filips II, de hertog Alva naar de Nederlanden stuurde om de orde te handhaven, ondervond Hoegaarden daar de nodige nadelen van. In 1673 en de jaren daarop moest Hoegaarden voortdurend afrekenen met oorlogsgeweld: Luik steunde immers de ambities van Lodewijk XIV. Onder het Oostenrijks bewind (1713-1794) beleefde Hoegaarden zijn gouden eeuw. De algemene welvaart, vooral te danken aan de biernijverheid, nam zienderogen toe. In 1726 waren er 36 brouwerijen en zo’n 110 mouterijen.

Dankzij deze welvaart werd in 1754 de collegiale Sint-Gorgoniuskerk heropgebouwd. De Sint-Gorgoniuskerk is de grootste rococokerk in België. De kerk werd gebouwd tussen 1754 en 1759 in een periode waarin Hoegaarden dankzij de biernijverheid een grote welstand kende. Deze kerk is absoluut een bezoek waard omwille van de talrijke kunstschatten en de gerenoveerde schatkamer onder de toren.

De Franse Revolutie betekende de grote ommekeer en maakte van Hoegaarden een Brabantse gemeente. Vandaag is Hoegaarden een klein, rustig provinciestadje in de provincie Vlaams-Brabant. 1)

Brouwerij Hoegaarden
Het beroemde witbier Hoegaarden wordt in dit dorp gebrouwen. Het Hoegaarden Witbier is het bekendste bier van de Hoegaarden-familie. Voor witbier wordt tijdens het brouwen naast gerstemout ook tarwe gebruikt. Deze tarwe geeft het bier zijn bleke kleur en troebele uitzicht.
Een aantal jaren is Hoegaarden witbier niet in Hoegaarden gebrouwen, maar in Jupille. De beslissing om het witbier in Jupille te gaan brouwen, lokte binnen en buiten Hoegaarden heel wat protest uit. In september 2008 kondigde de brouwer InBev aan dat het witbier weer volledig in Hoegaarden zou worden gebrouwen. De brouwerij van Hoegaarden was per 1 juni 2009 weer volledig operationeel. Al het witbier wordt wederom in het Vlaams-Brabantse dorp gebrouwen worden. 2)

Bronnen:
1) Gemeente Hoegaarden
2) Persbericht InBev.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *