Hasselt

Plaatsen > Hasselt

Het Albertkanaal werd gegraven in de perode 1930-1939. Het werd in 1940 in dienst genomen maar door de Tweede Wereldoorlog werd de eigenlijke exploitatie ervan verschoven tot in 1946 . Het verbindt Antwerpen met Luik en heeft een lengte van 129,5 km. De diepgang bedraagt 3 40 m en de vrije hoogte is 6 70 m.

Tussen Luik en Antwerpen is er een hoogteverschil van 56 meter. Om dit verval te overbruggen werden er zes sluizencomplexen gebouwd. Vijf sluizen hebben een hoogteverschil van ongeveer 10 meter ( Genk Diepenbeek Hasselt Kwaadmechelen en Olen ) de sluis van Wijnegem heeft een verval van 5,45 meter.

In de jaren dertig duurde het zeven dagen om van Antwerpen naar Luik te varen. Momenteel wordt deze afstand gevaren op ongeveer 18 uur.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog fungeerde het Albertkanaal als verdedigingslinie. Het moest niet alleen België maar ook de noordoostelijke arrondissementen van Frankrijk beveiligen. Via de sluizen kon men immers het kanaal tot aan de rand vullen of het water lozen.

Op de dijk aan de westelijke kant bouwde men forten op gezichtsafstand van elkaar.

Modemuseum Hasselt
Het Modemuseum Hasselt biedt inzicht in de mode van het midden van de 18e eeuw tot nu aan de hand van verschillende tentoonstellingen. Deze tentoonstellingen over de Westerse mode worden regelmatig onderbroken door tijdelijke tentoonstellingen. Modemuseum Hasselt, Gasthuisstraat 11, 3500 Hasselt.

Plopsa Indoor Hasselt
In het overdekte themapark Plopsa Indoor Hasselt kunnen de megapopulaire figuren Samson&Gert, Kabouter Plop, Big&Betsy, Wizzy&Woppy, Piet Piraat en Bumba in hun eigen overdekte park worden bewonderd. Het ligt op een steenworp afstand van de grens en dus zeer gunstig voor bezoek uit Nederland. Plopsa Indoor Hasselt is het allereerste overdekte themapark in België. Op een binnenruimte van twee voetbalvelden (8.800 m²) en een buitenruimte van 2.000 m², zullen kleine en grote kinderen zich op 18 attracties kunnen uitleven, allen geïntegreerd in een prachtig decor rond de figuren van Studio 100. Dit indoorpark combineert de magie rond de figuren van Studio 100 met het plezier van familiale attracties in een kindvriendelijke en fantasierijke sfeer. Plopsa Indoor Hasselt is een familiepark voor ouders en grootouders met (klein)kinderen die nog niet oud genoeg zijn om zelfstandig een park te bezoeken. Vandaar ook dat elke attractie in Plopsaland toegankelijk moet zijn voor kinderen vanaf 1 meter lichaamsgrootte en bij voorkeur toegankelijk moet zijn voor ouder én kind.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *