Gilbert Gascard

Thema’s > Beroemde Belgen > Gilbert Gascard

Gilbert Gascard, beter bekend onder zijn artiestennaam Tibet, was in Vlaanderen vooral bekend als de striptekenaar van de reeks Rik Ringers.

Gilbert Gascard was geboren in 1932 in het Zuid-Franse Marseille maar opgegroeid in Brussel. Hij is vooral bekend van de detectiveverhalen rond de journalist Rik Ringers (in het Franse origineel Ric Hochet) en de komische westernstrip Chick Bill, waarvoor hij ook de tekst schreef.

Tibet begon zijn tekenloopbaan in zijn tienerjaren bij de Disney-studio’s in Brussel, waar hij scenarist André-Paul Duchâteau leerde kennen. Beiden werkten later meermaals samen, onder meer voor de albums van Rik Ringers. In 1951 werd Tibet illustrator bij het weekblad Kuifje. Voor het Vlaamse weekblad Ons Volkske tekende hij ‘De Avonturen van Koenraad’.

In 1953 ontstond de westernserie Chick Bill, waarvan uiteindelijk 69 albums zijn uitgegeven. Van Rik Ringers verscheen sinds 1955 een serie van 76 albums. Het meest recente ‘Het laatste duel’ kwam in de zomer van 2009 uit. Ringers kreeg ook een stripmuur aan de Bijstandsstraat in Brussel, in de buurt van waar Gascard als kind woonde.

Tibet zou vooral bezeten zijn geweest door het tekenen van karikaturen. In het magazine Kuifje maakte hij in de jaren ’70 karikaturen van bekende figuren. Zijn werk werd zodanig gewaardeerd dat ook de Belgische en Zwitserse televisie een beroep op hem deden.

Tibet is in de nacht van 2 op 3 januari 2010 in Frankrijk overleden aan een beroerte. Tibet was al meer dan 50 jaar in dienst bij uitgeverij Le Lombard. Hij is 78 jaar geworden.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *