Duffel

Plaatsen > Duffel

Duffel is een plaats en gemeente in de provincie Antwerpen. De gemeente telt ruim 16.000 inwoners.

Duffel kende een bewogen geschiedenis. Vanaf de 15de eeuw maakte Duffel een ware bloeiperiode door dankzij de weefnijverheid. Duffels laken werd tot ver buiten de grenzen verkocht: in Lübeck, Riga, Keulen, later vooral in Spanje en Portugal. Woorden zoals ‘duffel’ (zware, ruwe stof) en de na de Tweede Wereldoorlog zo populair geworden duffelcoat herinneren hier nog steeds aan. Dit resulteerde in grote welvart met vele buitengewoon mooie huizen. Uit die tijd dateert ook het nog steeds bewaarde hoogkoor van de Sint-Martinuskerk, kasteel Ter Elst, Muggenberg en vele andere mooie gebouwen.

Gemeentelijk museum ‘Het Gasthuis’
Het Museum ‘Het Gasthuis’ is ondergebracht in het voormalige kasteel Gevers, dat voordien een halve eeuw dienst deed als onderwijsinstelling voor verpleegkundigen. Daarvoor fungeerde het als ziekenverblijf. ‘Het Gasthuis’ is eigenlijk een dubbelmuseum: de zijvleugel van het gebouw huisvest een Museum voor Verpleegkunde; de derde verdieping van het oude kasteel is ingericht als Heemkundig Museum.
In het Museum voor Verpleegkunde vindt u een collectie erfgoed die vooral betrekking heeft op de gezondheidszorg, van oudheid tot heden met als focus het verpleegaspect.
De drie zalen op de eerste verdieping hebben als onderwerp de geneeskunde, met de vier lichaamssappen van Galenus van Pergammum als startpunt, tot aan de 18de eeuw.
De drie zalen op de tweede verdieping belichten het verpleegkundig beroep vanaf de opkomst ervan, te beginnen met Florence Nightingale. De museumdirectie heeft ook nog ambitieuze toekomstplannen om tijdelijke tentoonstellingen in te richten rond een specifiek aspect in de verpleging.
Wanneer je verder de trappen op loopt kom je in het Heemkundig Museum terecht. Hier worden topics uit de lokale geschiedenis getoond: de link tussen Duffel en de duffelcoat, archeologische vondsten, het rijke verleden van Kasteel Ter Elst en van de vroegere Heren van Duffel. Daarnaast komen ook tal van oude foto’s en voorwerpen uit het dagelijks leven van de schoolgaande jeugd en de werkende mens aan bod. Verder toont het museum hoe het in Duffel de industriële ontwikkeling en het verenigingsleven verging.
Voor historische bewegende beelden over Duffel is een aparte filmruimte voorzien, die op zondag ook als cafetaria is ingericht. De filmpjes over de lokale stoeten van turnkringen, muziekfestivals of heiligenfeesten lokken dan ook wat belangstellenden over de vloer op zondagmiddag.
Museum “Het Gasthuis” is open op woensdag- en zondagmiddag van 14 u. – 17 u. Bezoekers vanaf 13 jaar betalen één euro, bezoekers jonger dan 13 jaar: gratis.
 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *