Binche

Plaatsen > Binche

In het Belgische Binche is het 600 jaar oude gecostumeerde carnaval van de Gilles sinds eind 2003 dubbel feest. Toen kreeg het officieel een plekje op de werelderfgoedlijst van Unesco.
In België is Carnaval niet alleen een bierfeest maar een feest met bijzondere figuren, kostuums en eeuwenoude tradities.

In februari vindt carnaval onder andere plaats in Binche en in de Oostkantons van Belgie. Sommige dorpen en steden vieren echter niet het gewone carnaval maar het zogenaamde Laetare Carnaval. En dat valt vaak nog een aantalweken later, soms  pas in maart.

Toen in november 2003 het ruim 600 jaar oude Carnaval van Binche officieel op de werelderfgoedlijst van Unesco werd geplaatst was dat de eerste keer dat een traditie en niet een gebouw, stad, landschap of monument deze felbegeerde status kreeg.

Vanaf januari wordt het carnaval van Binche al voorbereid: trommelrepetities op de straten en gemaskerde bals. Op Vette Zondag klinken de tamboerijnen en lopen de Gilles vanaf 15.00 uur in fantasiekostuums door de straten. Maandag is bestemd voor de ‘gewone’ Binchois met feest op de Grote Markt.

Vette Dinsdag is de apotheose. Van 04.00 klinkt het geroffel van de Gilles in de straten. De Gilles dragen dan nog een vreemd masker met groene bril. ‘s Middags verschijnen ze met hun hoge hoeden getooid met struisvogelveren en gooien duizenden sinaasappels naar de menigte. Alles wordt constant begeleid door het geroffel van hun klompen op de keien.

De traditie wil dat de Gilles uitsluitend champagne drinken op deze dag. Bezoekers sluiten zich daar dikwijls graag bij aan.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *