Ardennen

Plaatsen > Ardennen

De Ardennen, opgedeeld in de provincies Luik, Namen en Luxemburg, is een uitstekende bestemming voor ontspanning en avontuur. Qua activiteiten valt er genoeg te ondernemen: lange wandelingen, mountainbiken, kayakken, paardrijden, speleologie, rotsklimmen, abseilen en, in de winter, langlaufen. Of daag uzelf uit met een “survival”parcours.
Het mooiste deel van België is het zuidoosten met de Ardennen. Geniet van de natuur in een zeer afwisselend landschap: uitgestrekte weiden, bossen, heuvels, valleien, rivieren en woeste rotspartijen.

De Ardennen vormen in België een bergmassa van nagenoeg 60 Km. breed; het zijn de oudste gronden van België: zij bestaan grotendeels uit lei- en kalksteen, of uit rotsen van hard graniet; zij bevatten een rijkdom van delfstoffen, vooral ijzer en lood, marmer en ander gesteente. Door verwering en uitslijting door stromend water zijn de Ardennen sinds hun ontstaan aanmerkelijk lager geworden.

Drie gordels van heuvels, afgewisseld door schilderachtige dalen, lopen min of meer evenwijdig aan elkaar. De eerste, waarvan de hoogste top de “Baraque Michel” is, een moerassige hoogvlakte of hoogveen “Hautes-Fagnes”, verheft zich tot een hoogte van 674 meter. De daarop volgende hoogste punten zijn de “Baraque de Fraiture”  (626 meter) en “St.-Hubert” (549 meter). Een tweede gordel van minder belang, maar met de eerste gordel samenhangend, is ongeveer 20 Km. lang, terwijl de derde slechts een deel van Belgie, ten zuid-oosten van de twee voorgaande beslaat. Het hoogste punt van deze twee stijgt niet boven de 537 M.

Door spleten en kloven zijn de rivieren in deze massieven op verschillende plaatsen doorgedrongen, en hebben daar hun beddingen dieper uitgeslepen. Een grote kloof, het Maasdal, van Fumay in Frankrijk tot aan Namen, splitst haar in een westelijk en oostelijk deel, waarvan het eerste 286 meter en het tweede 383 meter hoog is.

Dit rotsachtige heuvelland met zijn vele riviertjes en beken is bij uitstek geschikt om een keer vanuit Zuid-Limburg een dagtocht te ondernemen. Zo dichtbij huis ben je hier echt in het buitenland, in een totaal ander landschap. Het gebied kent zoveel variatie dat je er jaren achtereen steeds weer nieuwe verrassende delen kunt ontdekken. Zelfs met het noemen van elementen als riviertjes onder aan rotsen, heuvels donkergroen van bossen, kleine karakteristieke dorpjes en stadjes, moerassen en heidevelden, abdijen en kastelen, worden de Ardennen nog niet volledig recht gedaan.

Want het is het geheel, de sfeer van dat soms ruige, soms bekoorlijk zachte land met daarboven het heldere licht van een voorjaarsdag en de landelijke gezelligheid die het onvergetelijk maken als echt vakantieland. En er is steeds weer die variatie. Want de drie Ardennen-provincies Luik, Namen en Luxemburg hebben toch elk weer hun eigen trekjes en ook de stadjes en steden hebben zo hun speciale sfeer. Luik is anders dan Charleroi, Namen verschilt van Bergen, Spa met zijn bosrijke omgeving heeft andere mogelijkheden dan het intieme Malmedy met zijn kunstschatten.

Proef de geschiedenis door een bezoek aan een van de forten, kastelen, of abdijen. Kijk binnen in een kerkje in een charmant oud dorpje, of bezoek één van de grotten. Fijnproevers en levensgenieters kunnen terecht in één van de vele restaurantjes. Kortom: laat u verleiden tot een ontspannende of sportieve vakantie in de natuur! Wandelend of fietsend langs de vele uitgezette routes zijn er steeds weer die momenten om even stil te staan bij een mooi uitzicht of voor het lezen van een interessante beschrijving bij een monument. En altijd weer kom je uit bij een riviertje of beek met namen als Lesse, Ourthe, Sûre, Vierre of Our, waar vissers proberen de snelle forellen te vangen. En dan is er altijd ook weer, net als in Zuid-Limburg, die mogelijkheid om te genieten van het Bourgondische leven.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *