Antwerpen stad

Plaatsen > Antwerpen

Antwerpen is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Antwerpen en tevens een gelijknamige gemeente. Antwerpen is de tweede stad van België en de grootste van het Vlaams Gewest. De stad heeft ca 500.000 inwoners en de totale agglomeratie circa 800.000.

De districten van de gemeente Antwerpen zijn gemeenten die Antwerpen omringden.

In tegenstelling tot de deelgemeenten zijn de Antwerpse districten een bestuurslaag. Ze worden bestuurd door het districtscollege en het volk wordt vertegenwoordigd door de districtsraad. Sinds 2000 worden de districtsraadsleden direct door de burgers verkozen. Voorheen werden de districtsraden gekozen door de leden van de gemeenteraad.

De gemeente Antwerpen bestaat uit de volgende districten:

  1. Antwerpen
  2. Berchem
  3. Berendrecht-Zandvliet-Lillo
  4. Borgerhout
  5. Deurne
  6. Ekeren
  7. Hoboken
  8. Merksem
  9. Wilrijk

De stad Antwerpen
Antwerpen is het Mekka voor winkelen, cultuur en erg lekker eten. Net over de grens heb je het gevoel al helemaal in het buitenland te zijn. De antiekwinkeltjes zijn zeker de moeite waard.

De stad ligt op de rechteroever van de Schelde en is bekend voor zijn uitgestrekt havengebied met internationaal cargotransport.

Bezienswaardigheden

Kroegentocht
Een kroegentocht is te boeken bij Toerisme Antwerpen (Meir). Het is een alternatieve kroegentocht door Antwerpen. Je gaat onder begeleiding van een échte Antwerpse gids langs een aantal opmerkelijke cafeetjes. Bijvoorbeeld een jeneverkelder met meer dan 100 verschillende soorten jenever (niet allemaal proeven!), een café met een groot orgel (het café is maar net zo breed als het orgel) en een geweldige salsatent. Knap als je hier stil kunt blijven staan!

Vogeltjesmarkt
De vogeltjesmarkt wordt elke zondagochtend gehouden van 08:00 tot 13:00 uur plaats, rond elf uur is er soms geen doorkomen meer aan. De vogeltjesmarkt vindt plaats op de Graanmarkt, het Theaterplein en de Nieuwstad bij de stadsschouwburg.  Vanaf Antwerpen CS is de vogeltjesmarkt makkelijk te voet te bereiken, via de Keyserlei en de Frankrijklei.

De eigenlijke vogeltjesmarkt voor pluimvee, zangvogels, duiven, konijnen, marmotten en cavia’s is maar een klein onderdeel van het totale marktgebeuren.

Op de Nieuwstad, zoals het brede deel van de markt heet, heerst altijd een sfeervolle drukte. U vindt hier veel nostalgisch antiek, curiosa, kunst en kitsch en snuisterijebn. Ook rondom de genoemde straten en pleinen, onder andere in de Hoogstraat, Kloosterstraat en de Wolstraat, vindt u vele marktkraampjes. Ook kunt u terecht in de Steenhouwervest en de Leopoldstraat voor kunst en het echt oude antiek.
Overigens is de naam de “Vogeltjesmarkt” een Nederlandse uitdrukking. Een Antwerpenaar spreekt over de “vogelenmart”. De officiële naam is “Vogelmarkt”.

Pagina met bijdragen van: E. Mertens

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *