Aarlen

Aarlen is een stad die velen slechts kennen van de vakantierit naar het buitenland. De meesten hebben er al enkele uren autorijden op zitten wanneer ze bij Aarlen België verlaten en het Groothertogdom Luxemburg binnenrijden.

Aarlen ligt diep in het zuiden van het land, haar wortels gaan ook zeer diep terug in de tijd. Het Archeologisch Park toont vooral restanten uit de Gallo-Romeinse periode, zoals oude grafstenen en warmwaterthermen. Ook de ruïne van de Tour Romaine dateert uit de 3de eeuw. Hij maakte deel uit van de stadsomwalling van de nederzetting die op de flank van de Sint-Donatusheuvel ontstond. Vanaf de heuvel heb je een mooi uitzicht over de stad en het omliggende land. Bij helder weer kun je zelfs uitkijken over vier landen: België, het Groothertogdom Luxemburg, Frankrijk en soms zelfs Duitsland.

De Sint-Donatuskerk is gebouwd op de plaats waar oorspronkelijk het kasteel van Aarlen stond. Beklim de heuvel voor het uitzicht.

In de 19de eeuw leefde er een grote Joodse gemeenschap in Aarlen. In 1865 werd de eerste synagoge van België er gebouwd.

 

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *