Klimaat

Thema’s > Klimaat

In Belgie heerst een gematigd, vochtig zeeklimaat met zachte winters en koele zomers, zonder een duidelijk droogteseizoen (volgens de indeling van Köppen een Cf-type). 

Ukkel is het klimatologisch en weerkundig hoofdstation. Men noteert er een gemiddelde januaritemperatuur van 2,8° C en een julitemperatuur van 16,8° C. Het jaargemiddelde bedraagt 9,4° C. 

Regionale verschillen worden vooral bepaald door de hoogteligging en de afstand tot de Noordzee. De kuststreek scoort hogere wintertemperaturen en Midden-België en de Kempen bereiken de hoogste zomerwaarden (+18° C). 

De temperatuurwaarden dalen in de richting van de Ardennen, alwaar de Hoge Venen het guurste weer kennen. Zuidwestenwinden overheersen in het hele land. Ze voeren maritieme warme luchtmassa’s aan die zachte winters geven. De gemiddelde jaarlijkse neerslag bedraagt 830 mm en is regelmatig over het hele jaar verdeeld. Het weer is zeer wisselvallig: er treden tal van cyclonale storingen op, daar het land op de grens ligt van de invloed van het lage-luchtdrukgebied boven IJsland en Groenland en het hoge-luchtdrukgebied boven de Azoren.

De vier meest voorkomende atmosferische toestanden boven België zijn: 1. regenachtig en vrij zacht weer tijdens de winter: de Atlantische storingen bewegen zich tussen de subtropische anticycloon van de Azoren en de depressie nabij IJsland en trekken over West-Europa; 2. mooi maar koud weer tijdens de winter: onder de invloed van een uitloper van de continentale anticycloon stroomt koude en droge continentale lucht België binnen; 3. regenachtig en vrij fris weer tijdens de zomer: regengebieden worden langs de noordelijke flank van het Azoren-hogedrukgebied naar West-Europa gestuurd; 4. mooi en warm weer tijdens de zomer: de anticycloon boven Scandinavië en Centraal-Europa voert droge en zeer warme continentale lucht aan. Lagedrukkernen die boven de Golf van Biskaje en Frankrijk tot ontwikkeling komen, stellen vaak met felle onweersbuien een einde aan dit weertype.

De normale gemiddelde luchtdruk op zeeniveau bedraagt te Ukkel 1016,1 mbar. De uiterste afwijkingen kunnen maximaal 33 mbar hoger en 50 mbar lager dan de normale waarde liggen. De windsnelheid wordt in sterke mate bepaald door de afstand tot de zee.

De jaarlijkse gemiddelde temperatuur schommelt tussen ongeveer 10 °C in Laag-België en nagenoeg 6 °C in de Hoge Venen. Juli en augustus zijn gemiddeld de warmste en januari en februari de koudste maanden.

De gemiddelde jaarlijkse neerslag schommelt tussen 1400 mm (liter/m2) plaatselijk in Hoog-België en ongeveer 800 mm aan de kust en in Midden-België. De grootste hoeveelheden vallen in Laag- en Midden-België tijdens juli en augustus (onweersbuien) en in Hoog-België tijdens november en december (stijgingsregens bij Atlantische storingen). Het gemiddelde aantal dagen met meetbare neerslag (ten minste 0,1 mm) bedraagt tweehonderd per jaar. Het aantal onweersdagen schommelt jaarlijks tussen 75 en 90. De maximale dikte van de sneeuwlaag die gemiddeld in één winter op twee bereikt of overtroffen wordt, neemt toe met de hoogte. Zij varieert gemiddeld van 6 cm aan de kust tot meer dan 30 cm op de Ardense hoogvlakten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *