Waterloo

Plaatsen > Waterloo

Het slagveld van Waterloo is geschiedenis uit 1815. De Leeuwenheuvel, het panorama, musea en monumenten herinneren aan het moment dat Napoleon definitief werd verslagen. De strijd wordt er jaarlijks rond half juni nagespeeld met duizenden vrijwilligers in historische uniformen.

De Leeuw van Waterloo

De Leeuw van Waterloo

Waterloo dankt haar bekendheid aan de definitieve nederlaag van Napoleon op 18 juni 1815. Op die dag werd hij door samenwerkende Europese landen verslagen. Toch is het bekendste symbool van de slag bij Waterloo een leeuw. Op een veertig meter hoge kunstmatige heuvel kijkt de bronzen leeuw uit over het vroegere slagveld. De heuvel telt 226 treden. De leeuw staat hier niet ter nagedachtenis aan de grote overwinnaars Engeland en Pruisen, de heuvel werd hier opgericht door Nederlanders tussen 1823 en 1826 op de plaats waar de Prins van Oranje gewond raakte. Na de nederlaag van Napoleon maakte België opnieuw deel uit van Nederland tot het in 1830 definitief besloot op eigen benen te gaan staan. Inmiddels heeft Waterloo haar bijnaam dankzij deze Nederlandse herdenking: Het Leeuwendorp.

Wellingtonmuseum
Het Wellingtonmuseum is gevestigd in een oude Brabantse herberg, die nog als poststation heeft gediend. Door zijn geografische ligging en de mogelijkheden die hij bood, was hij geschikt voor de generale staf van een leger. Daarom werd hij op 17 juni 1815 door de hertog van Wellington, de opperbevelhebber van de geallieerde strijdkrachten die streden tegen het Franse leger van Napoleon, gekozen als hoofdkwartier.
De hertog sliep op 17 en 18 juni 1815 in deze herberg. Op de avond van de veldslag schreef hij op de veldtafel het overwinningscommuniqué.
De kamers van de vroegere herberg zijn gewijd aan de naties die hebben deelgenomen aan de veldslag. Op de eerste verdieping van het gebouw bevinden zich de kamers van de hertog van Wellington en zijn adjudant, kolonel Gordon, die op 18 juni ’s avonds is gestorven. De bezoekers zien er authentieke voorwerpen die door deze beroemde personen werden gebruikt. Wapens en oude gravures maken deze blik op het verleden nog boeiender.
In de grote zaal aan de achterkant van het gebouw vindt de bezoeker een tentoonstelling. De opeenvolgende fasen van de veldslag worden er uitgebeeld met lichtbeelden en reconstructies van taferelen uit die tijd. Een aantal voorwerpen van onmiskenbare historische waarde zijn er uitgestald.

Gemeentemuseum Waterloo
Het gemeentelijk museum heeft 9 afdelingen die chronologisch zijn opgebouwd, vanaf de prehistorie tot nu. De geschiedenis wordt vooral met beelden verteld. Kaarten, plannen en vergrote archieffragmenten illustreren het ontstaan van de land- en bosbouw vanaf de grote middeleeuwse ontginningen. Er wordt ook veel plaats ingeruimd voor de bekendste burgers van Waterloo, de stratenmakers.

Het Wassenbeeldenmuseum
Tegenover de rotonde van het Panorama, op het gelijkvloers van het historische Hôtel du Musée, dat reeds in 1818 door sergeant-majoor Cotton werd gebouwd, presenteert dit museum de belangrijkste personages van de veldslag. De wassen beelden werden in 1949 door de kunstenaars van het Musée Grévin in Parijs gemaakt.
Keizer Napoleon I, de hertog van Wellington, veldmaarschalk Blücher, de prins van Oranje, Cambronne, Ney, Bertrand, Drouot, Soult en andere wapenbroeders zijn er neergezet in een reeks nauwgezet gereconstrueerde taferelen. Ze zien er levensecht en realistisch uit in hun weelderige uniformen.
Talrijke overblijfselen, authentieke documenten en opgegraven voorwerpen zijn er eveneens uitgestald.

Openingsuren:
Van 01/04 tot 30/09: van 9 tot 18.30 uur
Van 01/10 tot 31/10: van 10 tot 18 uur
Van 01/11 tot 01/03: in het weekend van 10 tot 16.45 uur
Wassenbeeldenmuseum, Route du Lion 315, 1410 Waterloo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *