Korsele

Plaatsen > Korsele

Korsele is een gehucht/buurt onder Sint-Maria-Horebeke in de gemeente Horebeke die 2000 inwoners telt. Het gehucht zou in 1554 zijn gesticht. Korsele staat bekend als de oudste protestantse gemeenschap van België. Er wonen in deze unieke wijk met kleine huisjes en smalle straatjes nog 200 mensen en één dominee.

België is overwegend katholiek. Korsele is echter een piepkleine protestantse enclave bij Oudenaarde aan de Schelde. Dit komt doordat tijdens de tachtigjarige oorlog (1568-1648) de Noordelijke Nederlanden zich afscheurde van Spanje. Protestante Vlamingen vluchten allemaal naar het noorden. In de zuidelijke Nederlanden bleven dus slechts Katholieken achter. Diep in de Ardennen bleven echter groepjes Geuzen weerstand bieden. In analogie naar de Watergeuzen in het Noorden werden zij “Bosgeuzen” genoemd. Van die “Geuzenhoek” was Korsele het centrum. Ook van de vervolgingen hadden de bosgeuzen weinig last: Ver van grote wegen had je hier alleen maar een beek, een berg en een bos: een ideaal schuiloord voor bosgeuzen.

In de 18e eeuw, tijdens de overheersing van de Oostenrijkers (kalme en rustige periode) kon Korsele rustig gedijen en zich ontplooien als protestantse gemeenschap. In 1757 werd de 1e Kerk gebouwd, deze moest verborgen blijven voor de Katholieken en werd dan ook in de schuur van een boerderij geplaatst.

Tijdens de korte periode dat België onder Nederlands bestuur viel na de val van Napoleon (1815-1830), kreeg het dorp een kerkhof en later ook een echte protestante kerk.
Op het pittoreske kerkhof staat een reusachtige treurbeuk wiens wortels enkele grafstenen omarmen. Op de muur van het kerkhof vindt u een gedenksteen van Koning Willem I. ‘Zelfs na hun dood zorgt Willem I Koning der Nederlanden voor zijne onderdanen’, staat er te lezen.
In 1872 bouwden de protestanten van Korsele een nieuwe, èchte kerk, met toren.

Andere bezienswaardigheden zijn het protestantse museum, in de vroegere school en het geboortehuis van Abraham Hans, de volks- en jeugdschrijver van wel 2.500 ‘Hanskes’, waarop de ‘Vlaamse Filmkes’ een katholiek antwoord waren.
 

2 gedachten over “Korsele

  1. An Smits

    ik heb een boek gelezen: de vergeten voetstappen van Vincent van gogh, waarin beschreven is dat vincent naar Korsele kwan bij ds.Pieterszn . is daar nog wat van terug te vinden in korsele?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *