Kasterlee

Plaatsen > Kasterlee

Kasterlee is een gemeente en een woonkern in de provincie Antwerpen.

Met bijna 18.000 inwoners en een oppervlakte van 7.000 hectaren is Kasterlee een gemeente waar onthaasting hoog in het vaandel wordt gedragen. Het hele jaar door betekent Kasterlee voor menig bezoeker een geborgen vakantieoord waar het gezellig genieten is.

In 1135 wordt er in een inventaris melding gemaakt van een dorpje met de naam Castelra. Een naburige dorpskern draagt rond die tijd de naam Lifterde. Hoewel ze toen voor het eerst vermeld werd, kan je overal in onze gemeente sporen vinden
van veel eerdere bewoning.

Zo herinnert het dorpsplein van Tielen er met het driehoekig dorpsplein, de opstal, aan dat de Frankische invloed bij de stichting niet ver weg geweest kan zijn.

Urnen en artefacten uit de Late Bronstijd, 1100-700 VC, worden teruggevonden op de Partisaensberg in Lichtaart. Deze grafheuvel wordt in de 18de eeuw gebruikt om een zelfmoordenaar te begraven nadat zijn lichaam was opgehangen als waarschuwing voor de goegemeente. Bij werken aan het gebied vindt men samen met de stoffelijke resten van deze partizaan ook een groot aantal urnen. Hieruit blijkt dat de heuvel als tumulus al veel vroeger tot graf gediend heeft en deel uitmaakt van een groter urnenveld.

Ook in het zuiden van de gemeente, midden in het huidig provincaal Domein Hoge Mouw, ligt een urnenveld, in de buurt van de Duivelskuil. Deze kuil is al sinds eeuwen bron voor verhalen en legenden over heksen, tienurenhonden en duivels.

Het grondgebied van Kasterlee maakt door de eeuwen heen deel uit van verschillende lenen of heerlijkheden.

Uit deze verschillende grondgebieden ontstaan uiteindelijk drie autonome dorpskernen met een eigen bestuur, tradities en verhalen. In 1977 zijn de drie dorpen gefusioneerd, maar tot op de dag van vandaag behouden zij hun authentieke en charmante eigenheid.

Vanaf april tot september wordt op het marktplein van Kasterlee om de veertien dagen een boerenmarkt georganiseerd worden. De boerenmarkt vindt op woensdag plaats.
Plaatselijke landbouwers, hobbyisten en verenigingen prijzen er hun waren en producten aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *