Grobbendonk

Plaatsen > Grobbendonk

De gemeente Grobbendonk ligt in ’t hartje van de provincie Antwerpen, bij de samenvloeiing van “de Kleine Nete en de Aa”.

Floris Prims noemde Bouwel en Grobbendonk respectievelijk “moeder- en dochterdorp”. Het valt inderdaad op dat het grondgebied van Bouwel zeer mooi past in dat van Grobbendonk. Tevens zijn deze beide dorpen eeuwenlang met elkaar verbonden geweest.
Van 1300 tot 1487 beheerde één heer de beide dorpen en de fusie van 1976 herstelde deze oude verbondenheid.

Grobbendonk is een tweeledig woord. “Grobbe” (van het Germaans woord: grubjon) betekent gegraven water of gracht. “Donk” (van het Germaans woord: dunga) betekent zandige opduiking uit moeras of landtong met water omspoeld. Inderdaad, op de plaats van het oude kasteel, waar de “Heren van Grobbendonk” woonden, vind je deze betekenis heel mooi terug.

Het woord “Bouwel” is eveneens tweeledig. Het eerste gedeelte is een persoonsnaam: “Bouden”, het tweede deel is een woudtoponiem dat toonloos geworden is (Lo wordt le en el).
In het oorkondeboek van de abdij van Rozendaal te Sint-Katelijne-Waver wordt op 17 februari 1244 hun bezitting te Bouwel vermeldt onder de naam “Bordele”.
Nadien komt de naam “Bouwele” voor in de stichtingsoorkonde dd. 1286 van het gasthuis van Geel, waar het onder de goederen van Hendrik III Berthout vermeld werd.
De oudst gekende inwoner van onze deelgemeente was “Henricus de Boudele, dictus here”. Het testament van deze heer werd verleden op 24 november 1296 volgens de oorkonde van het gasthuis van Herentals.
Uitgestrekt over 2 840 ha en 10 529 inwoners tellend, vormt Grobbendonk het uithoekje van het Turnhoutse arrondissement.

Als natuurstreek en erkend toeristisch centrum (groen vakantieoord) is het gemakkelijk bereikbaar via:

Grobbendonk, vroeger ook “Ouwen” genoemd, is vooral een dorp met een zéér rijk en oud verleden, waarvan de geschiedenis teruggaat tot voor het begin van onze jaartelling.

Het Diamantmuseum schittert in Grobbendonk! Al even schitterend: de watermolen aan de samenvloeiing van Kleine Nete en Aa.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *