Brussel

Plaatsen > Brussel

Brussel is de naam van een Belgische stad, een gewest en een gemeente. De stad Brussel telde in 2003 140.987 inwoners en heeft een oppervlakte van 33 39 km². De gemeente Brussel is één van de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest telt bijna 1.000.000 inwoners.

De stad Brussel maakt deel uit van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en leent zijn naam als hoofdstad en aan verschillende bestuurzetels die terug te vinden zijn onder het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Grote markt Brussel

Door het internationaal karakter van deze instellingen en door het grote aantal buitenlanders en bewoners uit Vlaanderen en Wallonië zijn er nog heel weinig echte Brusselaars te vinden. Ze kregen zelfs een speciale benaming. Zo is een Ketje een inwoner van Brussel die er zelf geboren is en waarvan beide ouders ook geboren en getogen Brusselaars waren een Zinneke is er ook geboren doch heeft slechts één ouder die zich Ketje mag noemen. Kenmerkend is hun taalgebruik dat niet Nederlands en niet Frans is.

De eerste stadskern van Brussel ontwikkelde zich in een driehoekig gebied dat werd begrensd door de eilanden van de Zenne, waar al vóór 979 een vesting was gebouwd, de Treurenberg met de Sint-Michielskerk en de nieuwe burcht uit de 11de eeuw op de Koudenberg. Omstreeks 1100, omringde deze kleine agglomeratie zich met een omwalling. Kerken en hospitalen werden gebouwd en al gauw groeide de lakenindustrie uit tot de belangrijkste pijler van de economie.

In 1229 was de Stad voldoende belangrijk en onafhankelijk geworden, om van de hertog van Brabant een handvest te bekomen, welke haar een zekere graad van autonomie waarborgde. In de 14de eeuw betrokken de schepenen een huis op het marktplein, de latere Grote Markt. Brussel was op weg om de hoofstad van het hertogdom Brabant te worden. In 1356 wordt ze, na een kortstondige bezetting door de hertog van Vlaanderen, bevrijd door Everaert t ‘Serclaes die voor deze heldendaad nog altijd vereerd wordt.

Op het einde van de 14de eeuw kende de Stad een economisch verval dat nog zou toenemen in de daarop volgende eeuw. Niettemin werd het Stadhuis, een meesterwerk ter ere van de gemeentelijke autonomie gebouwd. Tegelijkertijd lieten de hertogen van Bourgondië, opvolgers van de hertogen van Brabant, een paleis bouwen op de Koudenberg als symbool van hun macht. Begin van de 14de eeuw werd de eerste postdienst opgericht : de keizerlijke koerierdienst Thurn und Taxis.
Nu de centrale overheidsinstellingen zich er definitief vestigden was Brussel meer dan ooit de hoofdstad van de Nederlanden. De inhuldiging van het kanaal van Willebroek in 1561 was de laatste heuglijke gebeurtenis vóór het begin van de godsdienstoorlogen. De komst van Aartshertogen Albrecht en Isabella op het einde van de eeuw betekende het begin van een nieuwe periode van voorspoed.

De vernieling van de Grote Markt in 1695 betekende het einde van een tijdperk. Haar wederopbouw was een mooie stedenbouwkundige onderneming. De Grote Markt werd omgetoverd tot een meesterwerk van de barokarchitectuur dat wij nog steeds kunnen bewonderen.

De geschiedenis van Brussel in de 18de en 19de eeuw was vooral die van de hoofdstad van het land. Op een korte bezetting na, door de legers van de Franse koning Lodewijk XV, was Brussel de vredige verblijfplaats van de gouverneur Karel van Lotharingen. Sierlijke classisistische gebouwen verfraaiden het stadsbeeld : het Sint-Michielsplein (nu het Martelarenplein), het Koningsplein en de wijk rond het Warandepark. In 1789 speelde Brussel een sleutelrol in de Brabantse Omwenteling. Eerst heroverd door de Oostenrjkers en daarna aangehecht bij het revolutionnaire Frankrijk, verloor ze haar autoriteit over de omliggende gemeenten en werd ze een eenvoudige hoofdplaats van een departement.

In 1800 telde de Stad nauwelijks 70 000 inwoners. Haar uitzicht onderging vele veranderingen : de stadsomwallingen van de 14de eeuw werden vervangen door grote lanen; de openbare verlichting op gas deed haar intrede.

Brussel werd tegelijk de stuwende kracht en het toneel van de Belgische revolutie van 1830 die van het land een onafhankelijke staat maakte. De komst van Leopold I werd gevolgd door de inhuldiging van het kanaal Brussel-Charleroi en de oprichting in 1834 van de “Université Libre de Bruxelles”.

De Stad werd een politiek centrum en een smeltkroes van ideeën onder meer door de aanwezigheid van beroemde bannelingen zoals Victor Hugo en Karl Marx. Vanaf het midden van deze eeuw begonnen de werkzaamheden die Brussel veranderden in een hoofdstad met een indrukwekkende architectuur: de overwelving van de Zenne, het aanleggen van de centrale lanen, de bouw van het justitiepaleis,…Tegelijkertijd begon de Stad, onder impuls van toenmalig burgemeester Charles Buls, het belang te beseffen van haar oud architecturaal ergfoed.

Einde 19de eeuw ontstond de” Art Nouveau” kunststroming in Brussel. Het aantal inwoners bedroeg toen 200 000. Begin 20ste eeuw hebben grote infrastructuurwerken nl. de Noord-Zuidverbinding en de annexatie in 1921 van Laken, Haren en Neder-Over-Heembeek het uitzicht van de Stad grondig veranderd.

Vandaag is Brussel een belangrijke internationale stad. De Europese instellingen, de NATO en meer dan 500 NGO’s (Niet Gouvernementele Organisaties) zijn er gevestigd. Ze is het belangrijkste economische centrum van België en haar haven is de vijfde van het land. Brussel is eveneens een kosmopolitische stad. De immigranten komen overwegend uit het Middelandsezeegebied.

In 2000 was Brussel de culturele hoofdstad van Europa en verscheidene wedstrijden van het voetbaltornooi Eurofoot werden op haar grondgebied gespeeld.

In 2001, van 1 juli tot 31 december, nam België het voorzitterschap waar van de Europese Unie. In hetzelfde jaar werd er op de top van Nice beslist dat alle Europese Topvergaderingen voortaan zouden doorgaan in Brussel.

Brussel leeft ook nog als de zon ondergaat. De restaurants en bars in de
omgeving van de Sint-Bonifaaswijk en het black & cool sfeertje van de
Matongewijk geven het ritme van de nacht aan. De elegante lounge-stijl is te vinden van het Kasteleinsplein tot aan het Louizaplein.

De Brusselse musea zitten boordevol buitengewone kunstwerken die de kunstgeschiedenis hebben gekenmerkt. Bosch, Bruegel, Teniers en Memlinc zijn tot op de dag van vandaag nog steeds grote sterren. Elders zijn auto’s, jachtvliegtuigen en oude trams in grandioze gebouwen te bewonderen. Heel wat charmante musea herbergen unieke stukken, vergaard door gedreven verzamelaars. Het Paleis voor Schone Kunsten, het Muziekinstrumentenmuseum, de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten, de Koninklijke Bibliotheek, de Bellevue-musea, het Koninklijk Paleis, het Oude Paleis van Brussel, het Warandepark en de Zavel maken deel uit van het artistieke centrum van Brussel en zijn te voet perfect te bereiken.

De Zavel
De Zavel is het Brusselse walhalla voor kunst- en antiekliefhebbers maar ook voor mensen, die in de brocante-winkels van de naast de Zavel gelegen Marollen precies die ene mooie designstoel herkennen. Aan de Zavel liggen schitterende panden, een kerk in flamboyante gotiek en veel druk bezochte cafés en restaurants waar geraffineerde gerechten worden aangeboden …
Overigens zijn kunstliefhebbers niet de enige vaste gasten van het plein. Liefhebbers van chocolade weten de Zavel te vinden; immers de grote patissier Wittamer en de beroemde chocolatier Marcolini zitten aan het plein. Het lijkt wel of je er juwelen koopt in plaats van chocolaatjes of taartjes.
Elk jaar gedurende het laatste weekend van november krijgen het plein, de winkels en de restaurants van Zavel een extra fraaie sfeer want dan worden er de Nachten van de Zavel georganiseerd. De Zavel staat bovenal bekend vanwege de tientallen etalages met zeldzame voorwerpen, moderne schilderijen en antieke meubels. Een lust voor het oog op elke normale dag. Datzelfde decor wordt eind november altijd aangevuld met sfeerverlichting, selecte muziek, subtiele decoraties en delicatessen…
Dan worden namelijk de Nocturnes georganiseerd. Uiterst geschikt voor een verkenningstocht per koets, met een plaid op de knieën. Het decor is als een voorbode van kerstmis. Elk jaar zorgen de antiekhandelaars en de kunstgalerieën aan de Zavel voor een extra vleugje elegantie met deze drie sfeervolle avonden.

Brussel Striphoofdstad van de wereld
Brussel huisvestte de laatste decennia tekenaars van Kuifje, Lucky Luke, de Smurfen, Guust Flater en vele anderen. De stripcultuur bloeide er rond het toenmalige stripblad Kuifje.
Om de reputatie van wereldhoofdstad van de strip te versterken heeft Brussel op een aantal muren in de stad stripfiguren geschilderd.
Meer info: http://users.skynet.be/martinod/stripmuur-nl.html

Bezienswaardigheden

  • de Grote Markt
  • De Munt
  • het standbeeld van Manneken Pis
  • het Atomium is een zeer bekend monument dat een ijzerkristal voorstelt dat 150 miljard maal is vergroot. Het werd gebouwd ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling die hier plaats had in 1958 .
  • Het Jubelpark met zijn hallen museums park en triomfboog. Aangelegd ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de Belgische onafhankelijkheid
    de kerken St Michiels & St Goedele en de basiliek van Koekelberg
  • de Marollen: volkswijk in Brussel waar de bekende Brusselse vlooienmarkt plaatsvindt. De wijk wordt beheerst door het imposante Justitiepaleis
  • de Zavel wijk van de antiekhandel
  • Bruparck: de wereldtentoonstelling van 1958 had hier plaats; nu ontspanningsoord (bioscoopcomplex het park Mini-Europa restaurants Koning Boudewijnstadion planetarium het Atomium)
  • het park van Laken: domein van 160 ha met het Paleis van Laken (residentie van de Belgische vorsten) de koninklijke serres de Japanse toren en het Chinees paviljoen
  • de stad telt vele Art Nouveau woningen ontworpen door Victor Horta
  • Museum voor Natuurwetenschappen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *